Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Анастас Герджиков получава 31,80% от гласувалите на балотажа

| обновено на 22.11.21 в 13:02
Снимка: БГНЕС

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.  

Резултат показва, че на балотажа Радев и Йотова разширяват подкрепата си. Те са получили 1 539 650 гласа, а миналата неделя - двойката получи 1 322 384 гласа. Данните за Анастас Герджиков и Невяна Митева сочат подкрепа от 733 791 избиратели на втория тур, което също е повече от първия тур. Тогава за Герджиков гласуваха 610 862 избиратели. 

Вот с квадратчето "Не подкрепям никого", според окончателните резултати, са дали 34 169 избиратели. Общо подадените гласове на втория тур за двете кандидат-президентски двойки са 2 273 441. Миналата неделя за президент и вицепрезидент гласуваха 2 687 000 избиратели, а за двете двойки, стигнали до балотажа - 1 933 247.

И зад граница Румен Радев печели вота с резултат от 66.97% при обработени 100% от СИК протоколите. Гласовете за президентската двойка Радев - Йотова в чужбина са 86 956. За Герджиков - Митева вота си са дали на втория тур 40 616 наши сънародници зад граница, което е 31.28% от вота в чужбина. Активността на балотажа в чужбина през втория тур беше двойно по-ниска от тази седмица по-рано. Тогава гласувалите българи извън страната бяха над 220 хиляди.


Сумарни данни към 12:00 часа на 22.11.2021 г. при обработени 100% СИК протоколи в РИК

Данни за вота от чужбина към 12:00 часа на 22.11.2021 г. при обработени 100% СИК протоколи


На балотажа в чужбина гласуваха с около една трета по-малко избиратели в сравнение с вота преди седмица.

В държавите в Западна Европа, както и в Съединените щати и Канада, където има най-голяма българска общност, двойката Румен Радев/Илияна Йотова са категорични победители.

Във Великобритания Радев изпреварва чувствително Герджиков 86 процента срещу по-малко от 14 на сто, като на места печели повече от три четвърти от гласовете.

С близо една трета по-малко българи са отишли до урните в Испания, където по данни на ЦИК също печели Радев с над 81 процента.

Герджиков са подкрепили 18,5% от гласувалите. 83 процента е подкрепата за Радев/Йотова от Германия.

В Белгия и Люксембург избирателната активност е около 50 на сто по-ниска, отколкото миналата неделя. И в двете страни печели Румен Радев.

Малко по-малко от 80 процента от гласовете в Съединените щати и Канада са за действащия президент.

Румен Радев и Илияна Йотова категорично печелят вота за президент и вицепрезидент в четирите избирателни секции на територията на Русия. Почти 87 процента от гласувалите там са подкрепили втори мандат за действащия президент.

Впечатление правят резултатите в Украйна, където Румен Радев е подкрепен от малко под 58 процента от гласувалите, а за Анастас Герджиков са гласували 42 процента.

Още по-малка е разликата между двамата в Сърбия - Радев/Йотова печелят вота там с 51%, срещу 48,7 на сто за Герджиков/Митева.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кандидатът за кмет на София от партия

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на София се отказва от депутатското си място, влиза в СОС

Кандидатът на партия "Възраждане" за кмет на София Деян Николов ще се откаже от депутатското си място и ще влезе като общински съветник в Столичния общински съвет. Това съобщи той на страницата си във facebook. Николов ще бъде председател на групата на "Възраждане".  Той обяви още, че няма да даде подкрепа за нито един от участниците в..

публикувано на 04.11.23 в 19:49

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53