Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

Осмо издание на „Световен театър в София”

БНР Новини
Сцена от „Метаморфоза” на режисьора Клаудио Анджелини.
Foto: „Световен театър в София”

За осми път  столицата е домакин на международната театрална платформа „Световен театър в София”. Благодарение на нея от 2007 г. гостуват  изявени  имена в сценичните изкуства в Европа и от други краища на света. Представят се спектакли на едни от най-престижните чуждестранни театри. Събитието започва на 1 юни. То е в партньорство със Столична община като част от Календара на културните прояви и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019.

„Световен театър в София” участва и в програмата на Международния фестивал „Варненско лято“. Подробности за спектаклите, които може да проследим в София, споделя Асен Терзиев – главен координатор на събитието:

Спектаклите, които са включени в програмата, ще бъдат показани за първи път у нас. Това са четири представления от различни театрални жанрове. Всяко едно от тях вече има доста добра биография по европейските сцени. На 1 юни се представя първият спектакъл – италианския „Метаморфоза”. Режисьор е Клаудио Анджелини, който по творба на Франц Кафка изгражда постановката. Интересното в случая е, че не става дума за литературна интерпретация, а за изцяло театрална, поднесена в стила на танцовия театър. В постановката  не се изрича нито една дума – само езикът на тялото е единственото изразно средство. Зрителите могат да го видят в „Театрална работилница „Сфумато”. На 3 юни гостува полска постановка – „Дванайсет разгневени мъже”, по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Това е съвременна  и нетрадиционна театрална интерпретация и е един от най-успешните спектакли за миналата година. Ще се играе в Младежкия театър „Николай Бинев”. Програмата продължава със словенски театър на 5 юни, с „Бесният локомотив”, обявен за най-добър спектакъл на 2013 в родината си.  Авангардният й автор е поляк – Станислав Виткевич – Виткаци, а режисьор е Йерней Лоренци. Пиесата е много известна, но се поставя рядко, тъй като е трудно да се покаже на сцена. Действието се развива във влак, който препуска през пустошта и се сблъсква с друга композиция. И тук режисьорът е измислил оригинално решение, благодарение на което международното жури му даде награда за най-добро представление. Той прави този влак от няколко пиана и превръща спектакъла в подобие на театрално кабаре. Осмото издание на „Световен театър в София” завършва на 6 юни в „Червената къща” с постановката „Кадиш за едно неродено дете” – театрален монолог за актьора Джейк Гудман. Режисьор е  Барбара Лансие по романа на Имре Кертес – лауреат за Нобелова награда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!