Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

Днес се отбелязват 80 години от рождението на Вили Казасян

БНР Новини
Foto: БГНЕС
Има музиканти, които оставят важна следа в историята. Един от тях, за когото винаги ще си спомняме с най-топли чувства, е Вили Казасян. Той не само допринесе изключително много за развитието на българската музика, но притежаваше и невероятно чувство за хумор и харизма. Завършва висшето си образование във ВМЕИ, но джаз музиката заема по-важно място в живота му и определя неговия път до края. Безкрайно много са изявите му в тази насока – композитор, аранжьор, най-известните български фестивали и музикални конкурси са свързани с неговото име.

Вили Казасян пише детски песни, музика към филми, театрални спектакли, телевизионни и радио-мюзикъли. Дебютните му изяви започват през 50-те години като пианист в „Джаза на младите”. Най-голямата му любов във времето се оказва Биг бендът на радиото и неговата неразривна връзка с него продължава дълги години. Ето какво разказва незабравимият музикант – записът е от Златния фонд на БНР от 2000 г.:



40 години съм в Радиото. Горе-долу по същото време е създаден и Биг бендът. Няколко поколения преминаха през този оркестър. Почти не познавам утвърдени музиканти, особено от близкото минало, които да не са свирили там. Това е една невероятна школа за всички, които искат да станат професионалисти. Мисля, че за да стане човек пълноценен инструменталист в бенда, трябва да има поне две години стаж в него. Така се адаптира, вписва се в състава. Имам чувството, че животът ми е минал в БНР. Ако не бях тук толкова време, мисля че нямаше как да изпитам удоволствието и от свободната практика. Опитът, който придобих за този период в медията, не може да се замени с нищо. Един биг бенд не може да свири всичко. Той може да се развива само със сериозна, джазова музика. Истината е, че такъв състав у нас не може да си позволи лукса да свири само в този жанр, защото са малко възможностите за изява. Така че е естествено той да изпълнява и други функции. Биг бендът стои стабилно в една много сериозна институция като тази, която има възможност да излъчва и продуцира
.

След приключване на активната си дейност с бенда на Радиото, диригентът  създава свой „Вили Казасян бенд” през 1998 г.

Дъщеря на големия музикант, Хилда Казасян тръгва по стъпките на баща си. Но, както певицата споделя, на него му е трябвало доста време, за да се убеди, че тя има необходимите качества за сцена. С какво ще запомни певицата своя баща:



Аз не го помня, а съществувам и до ден-днешен с него, с атмосферата, която той успя да предаде и на мен, а именно цялото това приятно и уютно усещане за музиката, във всичките й нюанси и красота. Научи ме на друг поглед към света и мисля, че всички, които имаме това различно светоусещане, сме много по-щастливи. Безкрайно съм благодарна за всичко, на което баща ми ме е научил. Затова не ме изпълват спомените, а знанията от него, които  са непреходни. Толкова силно желание за живот, за музика притежаваше само той. Не съм ги срещала в друг човек до момента.

През 2005 г. БНР проявява своето уважение към Вили Казасян, като го награждава с най-високото си отличие „Сирак Скитник” за цялостен принос към националната медия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!