Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

В София започва „Европейски музикален фестивал”

БНР Новини
Foto: БГНЕС

В София от 25 март до 10 юни ще се проведе „Европейски музикален фестивал”. Събитието се осъществява благодарение на музикална агенция „Кантус Фирмус” (ЕМФ). Тази година в неговото 15-о издание участие ще вземат повече от 300 изпълнители от 10 страни. Повече за форума ще научим от Даниела Ханджиева, артистичен директор на ЕМФ:

Има петнайсет събития в рамките на повече от два месеца, като в тях са застъпени различни жанрове. Целта на ЕМФ винаги е била той да бъде изпълнен с разнообразна и многожанрова музика. Откриването му ще бъде с концерт на Камерен ансамбъл Софийски солисти (КАСС), който участва в изданието с две изяви. Оркестърът ще открие музикалното събитие с цигуларя Марио Хосен. Под диригентската палка на Георги Патриков, публиката ще чуе „Четирите годишни времена на Буенос Айрес” от Астор Пиацола. И двата концерта на КАСС са в обща линия – на 20 май ще слушаме оркестъра отново с изпълнение на „Четирите годишни времена”, но този път от Чайковски. Тази творба е за пиано и оркестър, солист ще бъде Георги Черкин, който е направил и нова обработка на произведението. Диригент ще бъде Пламен Джуров.

Основен акцент в програмата на музикалния фестивал тази година е гостуването на британският камерен ансамбъл Academy of St Martin in the Fields на 6 април в зала „България”.

Това е един много важен концерт, който очакваме с голямо нетърпение –
продължава Даниела Ханджиева. – Имахме шанс сега да поканим ансамбъла, който идва у нас за втори път /първият е бил през 1984 г./. Academy of St Martin in the Fields непрекъснато изнася концерти по цял свят, но рядко идва в Източна Европа. Затова гостуването му е толкова ценно за нас. В програмата ще чуем творби от Антонин Дворжак, Едуард Елгар, Моцарт и Бенджамин Бритън. Съставът се ръководи от добре познатия за българската публика цигулар Джошуа Бел, но той сега няма да идва. Оркестърът е известен и с факта, че е записал музиката към големи филмови продукции като  „Амадеус”, „Английският пациент” и „Титаник”. Мисля, че това е един брилянтен ансамбъл, който се слуша с изключително удоволствие  и на запис, и в концертна зала.




На 7 април ще свири  Мила Георгиева с цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Ще й акомпанира оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Лучано Ди Мартино.

В навечерието на Великденските празници ЕМФ представя „Матеус Пасион” от Йохан Себастиан Бах. Грандиозната почти 4-часова композиция за два хора, 5 солисти и оркестър ще бъде представена на 1 април в зала "България" в  съвместна продукция с фондация „Бахово общество в България”.

Сред имената в това издание са още Зорница Иларионова (цигулка), поп певците Мария Илиева и Коцето Калки, Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и др.

По традиция в рамките на ЕМФ се провежда и церемонията „Златно перо“. Повод е 24 май, ден на славянската писменост и култура. Всяка година се награждават 24-ма изтъкнати български музиканти, артисти, писатели и художници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!