Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

„Любов, Равновесие, Свобода и Мисъл“ в коледните концерти на Живко Петров

Foto: личен архив

Джазът в България през последните години се развива изключително успешно. За това огромна роля имат музиканти, които успяха да се наложат със своята авторска музика. Събират ценен опит и от турнетата си по цял свят, както и от срещите с най-големите имена в жанра. Един от изявените родни инструменталисти е Живко Петров. Тази година бе особено ползотворна за него и за триото му JP3. Пианистът издаде два албума, реализира голямо турне в Канада, а сега през декември ще уважи и родната публика с национално турне.

Живко Петров създаде през пролетта дебютния си солов албум „After 4“. За Радио България сподели, че изцяло е инспириран от сърцето си, от своите лични чувства и възприятия, създавайки десетте прелюда в него. Така пианистът изненада феновете си с класически, а не джаз албум. Живко е на мнение, че човек трябва да е постигнал зрялост и опит, за да композира класически пиеси. Четирите най-важни неща в неговия живот са любовта, равновесието, свободата и мисълта. Инспириран от тях, талантливият музикант композира вече дълги години. Живко Петров продължава да черпи вдъхновение от пътешествията си в четирите посоки на света, от мъдростта натрупана през четирите десетилетия от неговия живот.


Ето какво сподели той за Радио България:

Може да се каже, че е коледно турнето ми с албума „After 4“, но всъщност то започна още през септември на фестивала на изкуствата в Аполония. Два месеца по-късно участвах на пловдивския джаз фестивал с него. Сега предстоят коледни концерти – на 2.12 в Бургас, следват Добрич, Варна, Велико Търново - моят роден град. Завършвам с концерт в столицата.

Почти едновременно излезе и албумът „Between the world” на триото му – JP3. Веселин Веселинов-Еко, Димитър Семов и Живко Петров направиха национално турне, което беше последвано и от концерти в най-големите градове в Канада. Там Живко направи премиера и на „After 4“. Съдейки по отзивите, въздействието на създадената от пианиста музика, е било изключително силно и емоционално. Към тримата инструменталисти в този албум се присъединява и щрайх квартет. Като автор своя принос дава и Веселин Веселинов-Еко. Двамата имат и съвместна композиция, посветена на Джако Пасториус.

Какво предстои до края на тази година, отново ни разказва Живко Петров:

На 8 декември ще представя за първи път албума „After 4“ в София. Освен пиесите от него, ще изпълня и няколко съвсем нови композиции. Сред тях е една филмова сюита, която написах по повод „100 години Българско кино“. Тя представлява компилация от музика към български филмови ленти. Ще свиря, разбира се и джаз. До края на декември имам още два много сериозни проекта. На 15 декември имам голям концерт с Белослава, а на 20.12 продължавам с проекта за четирите рояла „Джазът среща класиката“. В него свиря с Ангел Заберски, Георги Черкин и Иван Янъков. В програмата ще има и коледна музика, аранжирана от нас двамата с Ангел. На сцената ще има камерен оркестър от НМУ и ритъм секцията от Димитър Семов (ударни) и Борис Таслев (контрабас).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!