Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

„Фондацията” с турне в Австралия и Нова Зеландия, Б.Т.Р. – в Европа

БНР Новини
Foto: БГНЕС

Българската рок музика заема все по-голямо пространство в концертния живот както в Европа, така и в страни от други континенти. Китаристът Славчо Николов, познат от рок бандата Б.Т.Р., свири и във „Фондацията“ – група, събрала петима рок музиканти от различни български формации. Освен Славчо, там са още Дони /от дуета Дони и Момчил/, Кирил Маричков /от група „Щурците“/, Венко Поромански /група „Те“/, Иван Лечев /от ФСБ/ . Вече няколко години са заедно, за да изпълняват песни от репертоара на всяка една от формациите в нови аранжименти. Ето какво сподели той за Радио България по повод предстоящи музикални ангажименти на „Фондацията”  и на Б.Т.Р.:

Първото турне, което предстои, е с „Фондацията”. Започва на 10 февруари и завършва в последния ден на същия месец. Обхваща пет концерта в големи градове в Австралия. Ще имаме и един в Нова Зеландия. Смело мога да кажа, че ние сме първата българска формация, която прави такъв тур в толкова отдалечена от нас част на света. Трудно се организира подобен музикален ангажимент, но ние работим с много добър мениджър – Орлин Мирчев. Той се занимава както с цялата организация по това турне, така и с всички останали наши задгранични концерти.

Друго събитие, свързано с група „Фондацията“, е на 4 април в зала №1 на НДК. Тогава ще направим голям концерт, съвместно със СО на БНР. Ще представим както нова програма, така и песните, които са в репертоара ни досега. Оркестрациите са направени от нашия приятел Владимир Джамбазов, а диригент ще бъде Григор Паликаров. Вече имахме няколко репетиции заедно с оркестъра. Това е най-интересното за момента около  „Фондацията“. Вярвам, че ще се получи чудесна атмосфера в залата за всички, дошли да чуят любимите си песни от репертоара на групите, от които ние произлизаме. Турнето и концертът на 4 април ще бъдат заключителен етап от този период на формацията. Имаме идея да започнем да правим авторска музика и да запишем албум, създаден от нас петимата.



СнимкаКитаристът Славчо Николов продължава своя разказ и за предстоящото европейско турне с неговата група Б.Т.Р.:

Ще направим едно много голямо турне в Европа, започваме с концерт във Виена на 4 март. Следват Нюрнберг, Цюрих, Брюксел, Мюнхен, Берлин, Амстердам, Лондон и др. Който желае да се запознае конкретно със концертите и съответно къде и кога ще свирим, може да получи тази информация от Фейсбук. В програмата сме включили песни от целия репертоар на Б.Т.Р., създаван през годините. И все пак ще наблегнем на композициите от новия ни албум, за да го чуят повече наши фенове. Турнето ни ще продължи до 25 март, като общо имаме 15 концерта.


Снимка: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!