Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

MAGIC VIEW – етно проект на Николай Иванов и Петър Йорданов-Бъни

Foto: личен архив

Magic View е проект на двама артисти, доказали във времето своя афинитет към етно и уърлд музиката. Николай Иванов от група „ОМ“ композира и през последните двадесет години постоянно обогатява представите си за етно музиката. Използва мотиви от Изтока, преплетени  с български фолклор. Художник по образование, той умело съчетава в своите импровизации клавишни с китара, вокал, флейти. Освен това е автор на музика към редица български филми. Част от темите в тях използва в новия проект.

Петър Йорданов-Бъни е добре познат от група „Оратница“, с която е обиколил повечето световни фестивали в Европа, Азия, Далечния Изток. Свири на разнородни перкусионни инструменти като кахон, хенг дръм, джембе, тарамбука, тъпан и др. Пресъздава елементи от фолклора ни по един модерен и лесно достъпен начин. През последните години Бъни е сред най-интересните и креативни млади български перкусионисти. Затова и музиката, която творят заедно с Николай представлява сложен синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на отделния звук.

С Бъни миналата година за първи път попаднахме заедно на една сцена – разказва Николай. – Поканих го да замества мой колега за един концерт. Тогава се опознахме и аз останах с много добри впечатления от него като човек и музикант. Поводът да се обърна към него за проекта Magic View е интересен и е свързан с австрийския художник-авангардист Джоузеф Тратнер. Той пътува по света с един розов диван и така опознава различни места. На него сядат всякакви творци, лично поканени от художника. Така ние с Бъни попаднахме на този диван. Започнахме да свирим и тогава решихме, че трябва да направим нещо заедно, като дуо. За сравнително кратко време се получи симбиоза между нас, която много добре се разви в проекта Magic View. Ние правим изключително богат саунд, а сме само двамата. Това се случва благодарение на факта, че и Бъни, и аз използваме много различни инструменти – перкусии в цялото им разнообразие, клавишни, китари и пеене. Постигаме изумителен звук като дуо и се стремим да ставаме още по-съвършени с всеки следващ концерт.

Ето какво добавя още Николай Иванов за пиесите и бъдещето на този проект:

Програмата ни е стилово разнообразна и целият този саунд придава изключително темброво богатство на музиката. Мисля, че трябва гъвкаво да реагираме на реакциите на публиката. Хората все по-трудно задържат вниманието си, все по-трудно се вглъбяват. Търсят се „лесно смилаеми“ неща и разнообразие на сцената. Като артисти, ние сме длъжни да предоставим на слушателите си това, което очакват от нас. Пиесите ни са фиксирани тематично, имат свое вътрешно изграждане. Ние импровизираме между темите, но импровизацията зависи от мястото, на което се провежда концертът, както и от публиката. Когато свирим в клуб, музиката ни трябва да бъде съобразена със съответната звучност и настроение. А когато сме в зала, публиката е съсредоточена във всеки звук и постигаме нещо като музикална медитация.

Премиерата на този проект беше през ноември 2015-та в Русе. В момента двамата музиканти правят първото си съвместно турне, което включва градовете Русе, Пловдив, София, Велико Търново, Варна и Каварна.

Николай и Петър имат идея да издадат проекта и на компактдиск. Освен това, искат да го представят на различни европейски сцени. Николай Иванов държи проектът Magic View да бъде „отворен“, т.е. в него да гостуват различни музиканти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!