Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

Circus – вторият солов албум на Мирослав Иванов

Foto: miroslavivanov.com

Мирослав Иванов е музикант, доказал своя талант и като китарист, и като композитор през годините. Повечето меломани го свързват с формациите Infinity и Safo. Но Миро е свирил също с Дони и Момчил, Стефан Вълдобрев, Арабел Караян, Васил Найденов, Камелия Тодорова, Васил Петров, Динамит Брас Бенд, Д2, Ваня Щерева, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Митко Щерев, немската група DE PHAZZ и още много други.

Добива популярност с уменията си като инструменталист както на родна, така и на чужда сцена. Това е причина да замине преди няколко години за Дъблин. Там работи в звукозаписно студио повече от две години с групата Amoric,заедно издават албум. Следва клубна дейноств Лондон, а после Миро се завръща в България. Преди три години издаде първия си солов албум, озаглавен Directions. Сега китаристът зарадва феновете си с нов, който е нарекъл Circus.

В албума не всички композиции са мои авторски, има две и на контрабасиста Димитър Карамфилов, с който отдавна работим – разказва Мирослав Иванов. В Circus не съм само аз композитор, за разлика от дебютния ми солов албум Directions. Новият ми проект е по детски чист и наивен, с лесно запомнящи се мелодии. Спомних си вълненията ми като малък, когато за първи път ме заведоха на цирк. Тази емоция я пресъздадох в пиесите си. Затова и дадох това име на албума. Хора, които са го слушали, споделиха с мен, че това е „една щастлива музика“. В цирка има и не толкова смешни и весели моменти, затова и музиката е разгърната в доста широка палитра от настроения. Еклектиката е много важна за мен, т.е. стилове, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, но аз се опитвам да ги съчетая. Това прави препратка и към първия ми албум.

Пиесите, с които басистът Димитър Карамфилов участва, са със заглавия Adrenaline X и Ecology.

В Circus Мирослав Иванов работи с Димитър Семов (барабани), Милен Кукошаров (клавишни), басистите Радослав Славчев и Евден Димитров, Росен Захариев – Роко (тромпет), Денис Попстоев (саксофон) и с още известни имена от родната сцена. Турнето, което последва след премиерата на албума, премина при много голям успех. Публиката на Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново прие с огромно вълнение музиката, изпълнена от Миро и неговите колеги. След лятото сме в очакване и на неговото продължение. Върху какво работи още талантливият китарист? Отговорът му:

Освен мои лични проекти, работя и в други като „Метаморфоза“ на Росен Захариев-Роко, чийто албум трябва да излезе през есента. „Фънкалеро“ – друг проект, който не е мой, а на пианиста Васил Спасов и работим върху издаването на втори албум. Saint Electrics е още един мой авторски проект в стил алтернативен рок, в който сме с Гриша Георгиев (вокали и бас) и Деян Драгиев (барабани). Заедно записахме албум и се надявам също и той да излезе през есента. Участвам още в албума на певицата Петя Данкова, който тя издаде преди броени дни. Така, че се очертава една албумна година.

Книжното тяло на Circus е много оригинално, създадено по идея на Полина Герасимова. Тя е направила цялата визия на албума, като се е погрижила и за 3D Mapping. Всичко това феновете на Мирослав Иванов видяха и чуха на промоцията на албума в столицата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!