НХГ представя класиците на българското изобразително изкуство в интернет пространството

Националната галерия сключи договор с Гугъл и ще представя онлайн експонати от своята колекция. Проектът ще се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Хиляда галерии в цял свят имат подобни договори в Гугъл, уточни пред..

публикувано на 26.04.18 в 14:19

НДК е домакин на изнесено заседание на главните ветеринарни служители от ЕС

В НДК ще се открие тридневно изнесено заседание на главните ветеринарни служители от Европейския съюз, организирано от Българското председателство. В резиденция "Бояна" ще има конференция на тема: "Професионално образование и обучение като първи..

публикувано на 24.04.18 в 10:18

В НДК ще се проведе неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването

Здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата е темата на неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което ще се проведе днес в НДК. Основната дискусия на тема „Здравословно хранене при децата“ е един..

публикувано на 23.04.18 в 04:50

Екатерина Захариева приема косовския външен министър Беджет Пацоли

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приема днес министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли. Двамата ще обсъдят Българското председателство и европейската перспектива пред Косово в контекста на представените от..

публикувано на 20.04.18 в 10:16

Л. Павлова: Европредседателството се извършва професионално и в духа на конструктивен диалог

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова увери, че председателството се извършва професионално, динамично, интензивно и в духа на конструктивен диалог. Депутатите изслушват Павлова за постигнатите резултати и изпълнението на..

публикувано на 20.04.18 в 10:03

Канете: Скоро централите с възобновяеми източници ще са по-конкурентни от тези на въглища

До няколко години централите, които работят с възобновяеми енергийни източници, ще са по-конкурентни от тези на въглища. Това каза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Канете: "Българското правителство има право на своя..

публикувано на 19.04.18 в 16:25

Чистата енергия обсъждат в София европейските министри на енергетиката

В София днес се събират европейските министри на енергетиката. Неформалното заседание ще бъде председателствано от министър Теменужка Петкова. Разговорите са под мотото „Устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на..

публикувано на 19.04.18 в 11:27
Мигел Ариас Канете

Канете: Очаквам да има политическа воля за амбициозните политики, от които европейските граждани се нуждаят

В София енергийните министри започнаха обсъжданията по пакета „Чиста енергия за всички европейци”. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете определи срещата като фундаментална. Регламентът за европейските енергийни..

публикувано на 19.04.18 в 10:51

Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София

Форум на високо равнище за цифровото земеделие се провежда в София в рамките на програмата на Българското председателство. Европейската комисия ще финансира ускореното преминаване към дигитално земеделие, така фермерите стават конкурентоспособни, а..

публикувано на 19.04.18 в 10:08

Петкова: Преговори с втория в класирането за продажбата на ЧЕЗ са изцяло в правомощията на чешката държава

Евентуални преговори с втория в класирането за продажбата на ЧЕЗ са изцяло в правомощията на чешката държава, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова: "Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава, по..

публикувано на 18.04.18 в 11:00

Министър Петкова ще участва в обсъждането на стратегия за течните горива и възможностите пред сектора до 2050-а

Стратегията за течните горива и възможностите пред сектора до 2050-а година се обсъждат в София в рамките на конференция от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Форумът се организира от Българската петролна и газова асоциация и..

публикувано на 18.04.18 в 08:16
Министърът на икономиката Емил Караниколов подписва от името на България решението на Съвета на ЕС за удължаване на санкциите

Емил Караниколов: На Балканите е необходим общ стратегически инвестиционен план

Българската банка за развитие ще инициира създаването на Център за развитие на съвместни проекти в Централна и Източна Европа. Това стана ясно по време на международния форум "Инвестиции за растеж", организиран от банката. Също така бе подписан..

публикувано на 17.04.18 в 18:45

Безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от 7,1%, но все още безработните младежи са много

Безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от 7,1%, но все още безработните младежи са много. Това обяви европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен по време на неформална среща на социалните министри от Евросъюза, която се..

публикувано на 17.04.18 в 11:45

Европейска стратегия за младежта ще обсъждат в София на конференция

Основите на следващата Европейска стратегия за младежта ще бъдат поставени на започващата днес в София Европейска младежка конференция. На тридневния форум в НДК, който е част от програмата на българското председателство на съвета на ЕС, ще..

публикувано на 17.04.18 в 08:10

Неформално заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика в София

Осигуряването на равни възможности за реализиране на пазара на труда на европейските граждани. Това ще е основната тема на започващото в София неформално заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика - част от програмата на..

публикувано на 17.04.18 в 07:50

Бисер Петков: Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика

Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който до дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане, обяви министърът на труда Бисер Петков на международна конференция за социалната икономика. "Чрез нови..

публикувано на 16.04.18 в 12:21

43 млрд. евро трябват за изграждането на жп връзки в Югоизточна Европа, държавите са осигурили 8 млрд. евро

43 милиарда евро са необходимите средства за изграждането на железопътните връзки в региона на Югоизточна Европа, като осигурените от държавите средства са 8 милиарда евро. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Велик Занчев, който откри..

публикувано на 13.04.18 в 18:11

Среща на мрежата на националните координатори по програма "Фискалис 2020"

Среща на мрежата на националните координатори по програма "Фискалис 2020" ще се проведе днес в София. Събитието е част от календара на Българското eвропредседателство. Обмен на информация и експертни познания между националните данъчни..

публикувано на 12.04.18 в 00:55

Ева Майдел: 44 на сто от жителите на ЕС нямат дигитални умения

44 на сто от жителите на ЕС нямат дигитални умения, а 65 на сто от учителите не са уверени в преподаването и използването на нови технологии. Тези данни оповести евродепутатът Ева Майдел на конференция „Дигитални и предприемачески умения“,..

публикувано на 11.04.18 в 14:20

Лиляна Павлова: Вярваме, че срещата за Западните Балкани ще се проведе, защото тя е в полза на всички

Успешни три месеца от Българското председателство отчете в НДК ресорният министър Лиляна Павлова, която преди това представи доклад пред правителството за напредъка по приоритетите на първото Българско евролидерство.  Тя съобщи, че е постигнат..

публикувано на 11.04.18 в 13:20