Нов свят от предишни думи

Дарина Маринова

Има вчерашен вестник, но няма остаряла история. Особено, когато отвежда до недостъпни пространства и разказва за недоразкрити тайни.
Възможно ли е няколко интервюта, излъчени вече в Артефир, отново да ни отведат на пътешествие без да купуваме билет и да мъкнем куфари?
Подготвили сме за вас само разговори, които са повод за размисъл и разговор.
Най-екзотичното на това пътуване – в астрономически и в географски смисъл - е, че в основата на всичко има българи.
Добре дошли в новия свят от предишни думи!

Каква е програмата на приключението:
Ще погледнем към звездите заедно с доайена на българската астрономия в БАН - ст.н.с. Милчо Цветков, който знае какви са общите тайни на поезията и астрономията.

Ще пътуваме към миналото, ако открием оставените от предците ни знаци върху камъни и сгради. Със специалиста по семиотика на литературата – професор Добрин Добрев, ще проследим доказателствата за връзка между суфите и масоните в шуменската Томбул джамия.

Ще преплуваме голямата вода до Канада, заедно с художничката Веселина Томова, която в чужди пристанища, ще събуди дълбоко скритите в нас мореплаватели.

Страдащите от морска болест навярно ще предпочетат пътуването на кон през степта до Монголия и назад заедно с писателя-космополит Филип Лхамсурен.

Ще направим и средновековно преселение от България до Острова заедно с богомилите и техните еретични ръкописи с един от най-вдъхновените водачи - професор Георги Василев.

А накрая…
Ще търсим симетрията между божественото и своето чувство за хумор. Между божественото и своето чувство за справедливост от двете страни на Атлантическия океан. Българският писател, живеещ в САЩ, Захари Карабашлиев ще ни подскаже как се прави това.

По публикацията работи: Дарина Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!