Пътната агенция спести 8 милиона лева от липсата на сняг, ще довършва АМ "Марица"

Пътен, а не лунен пейзаж край Пловдив
Снимка: БГНЕС

 

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков се похвали, че до момента от АПИ са спестили близо 8 милиона лева заради меката зима, а спестените пари ще отидат за ремонт на пътища през пролетта. Чайков съобщи още, че спрямо 2012 година, за месец ноември са икономисани милион и половина, а за декември - около два милиона и половина. Председателят на АПИ очерта и бъдещите проекти, по които се работи.

Очаква се до началото на април да започне строежът на Северната скоростна тангента на Околовръстния път на столицата, а това е от изключително значение , защото тя осигурява връзката между няколко магистрали. Дължината й е 16 километра и половина, от които 7 километра са съоръжения, а срокът за строителството е до есента на 2015-та., каза Чайков.

Според него строителството на Лот 2 на АМ "Струма" се изгражда по график, а по Лот 4 строителните работи също продължават, но той няма да бъде завършен в срок поради проблеми с допълнителни инженерни мрежи. Срокът ще бъде удължен с 90 дни и участъкът ще бъде пуснат към края на месец юли. Все още има и незавършени отчуждения.

На АМ "Марица" има забавяне на Лот 1 и се подготвя актуализирана работна програма как да бъде наваксано забавянето, по Лот 2 има внесено искане за удължаване на срока, но причините затова са 2 високоволтови далекопровода и 2 газопровода, при които процедурите не са завършени. Възникнал е и проблем с язовир до село Крепост, който наводнява магистралата. Въпреки това АМ "Марица" ще бъде завършена до лятото на тази година и България ще има трети изцяло завършен аутобан.

По публикацията работи: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47