Хора, пътища, автомобили

Предаването „Хора, пътища, автомобили“ от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. 

Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. 

Екипът дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... 

В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото. 

Слушайте седмичното предаване „Хора, пътища, автомобили“ всеки петък от 17:05 до 18:00 часа и в неделя от 16:05 до 18:00 часа. 

Водещи са Кръстина Иванова и Петър Ненов.

Facebook: Хора, пътища, автомобили 
E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

Как пилотите на бързи коли приемат „ореола“

Не за първи път  технологията спасява пилоти от сериите за най-бързите коли. Само в първата година на използването на „ореола“ - 2018 г., състезателят от Формула 2 Тадасуке Макино обявява, че е жив, благодарение на новата технология.  А Шарл..

публикувано на 18.12.20 в 13:09
Бойко Рановски и Веска Георгиева - проверки на ДАИ и СИ

Глоби за превозвачи на товари в София за неизправно превозно средство

Глоби от 50 до 500 лева за физически лица и до 20 000 лева за юридически могат да бъдат налагани на превозвачи на товари в София, ако превозното средство не е технически изправно, както и за претоварване, мръсна ходова част или непокрит..

обновено на 15.11.20 в 18:35

Един автомобил може да се окаже с две винетки, а друг - без заради грешка

Заради техническа грешка един автомобил може да се окаже с две винетки, а друг - без нито една, въпреки че и двамата водачи са си купили само по един стикер, сигнализира пред "Хоризонт" един от потърпевшите Антонио Златковски. През февруари той е..

публикувано на 18.10.20 в 16:03

Навигационното приложение LIMA не функционира

Навигационното приложение LIMA е създадено, за да дава данни за затворени пътища, ремонти, задръствания, дори има очаквания да се подобри безопасността на пътя. В него бяха инвестирани 750 хиляди лева.   През 2015-та вицепремиерът Лиляна..

публикувано на 07.10.20 в 13:46

В Белгия има сурови санкции за пияни и дрогирани шофьори

Близо 640 души са загинали на пътя през миналата година в Белгия, съобщи за "Хоризонт" говорителят на белгийския институт за пътна безопасност Беноа Годар. В кралството има спад на инцидентите, предизвикани от употреба на алкохол, но за сметка..

публикувано на 30.04.20 в 16:25
Д-р Захари Зарков

Следи от наркотици в организма има до 30 дни след употребата им

Някои от наркотичните вещества могат да бъдат открити в организма до 30 дни след употребата им. Това каза пред "Хоризонт" психиатърът д-р Захари Зарков, директор на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в Националния център по..

публикувано на 28.04.20 в 08:12
Полицейска проверка, Истанбул, април 2020 г.

Турция: Катастрофите са около милион годишно, при 13% има смъртни случаи

Нарушаването на правилата за пътна безопасност в Турция е сериозен проблем. От 2009 г. насам броят на катастрофите в югоизточната ни съседка е над 1 млн. годишно. Полицейските статистики сочат, че в периода 2009 – 2018 г. средно при 13% от тях има..

публикувано на 25.04.20 в 16:39

Георги Стоянов: Човешкият фактор при катастрофите е водещ

Плевенският журналист Георги Стоянов е автор на книга с истории на хора, засегнати от войната по пътищата – близки на загинали, на ранени, пострадали, очевидци, пътни полицаи. Озаглавил я е "Останете живи", защото се надява повече хора да прочетат и..

публикувано на 17.02.20 в 08:26

От началото на годината 19 деца са загинали при пътни инциденти

При пътни инциденти от началото на годината до края на август са загинали 19 деца, а 774 са ранени. Това съобщи в предаването „Хора, пътища, автомобили“ по „Хоризонт“ говорителят на Пътната полиция Мария Ботева. Тя увери, че е създадена е специална..

публикувано на 15.09.19 в 16:59
Банита Фидьова (вляво) в студиото на програма

Банита Фидьова: Всяка катастрофа струва милиони

Една катастрофа струва милиони, в каквато и валута да изберете – това каза в предаването „Хора, пътища, автомобили“ Банита Фидьова, която работи за Европейската федерация на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. „Загубата на един..

публикувано на 13.09.19 в 15:07