Хора, пътища, автомобили

Предаването „Хора, пътища, автомобили“ от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. 

Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. 

Екипът дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... 

В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото. 

Слушайте седмичното предаване „Хора, пътища, автомобили“ всеки петък от 17:05 до 18:00 часа и в неделя от 16:05 до 18:00 часа. 

Водещи са Кръстина Иванова и Петър Ненов.

Facebook: Хора, пътища, автомобили 
E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

Силвия Петрова, директор на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца има библиобус

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца вече е с нова мобилна придобивка. Това е библиобус, който ще пътува към своите читатели, зареден с книги и изненади. Мобилната библиотека ще има стилажи за 100 тома, техника, чрез която ще се осъществяват..

публикувано на 29.08.22 в 10:17

С една година се отлага въвеждането на промени за изпитите за шофьори

Година отсрочка получиха автоинструкторите, за да въведат промени в провеждането на изпитите. В Държавен вестник бяха публикувани промени в наредбата, които засягат въвеждането на интерактивните видеоклипове при тестовете и определянето на..

публикувано на 26.07.22 в 13:08

Валентин Благинов е най-добър млад шофьор на България за 2022

Валентин Благинов е най-добрият млад шофьор на България за 2022 г. Той спечели победата в петата надпревара, организирана от Съюза на българските автомобилисти със 125 т. Негови подгласници бяха Светислав Тодоров със 116 т. и Иво Гьошков с 98 т...

публикувано на 29.05.22 в 13:33

Гроздан Караджов: Очаква се АМ "Хемус" да бъде завършена през 2027 г.

Магистрала "Хемус" се очаква да бъде завършена през  2027 година, а участъкът до Велико Търново - 2025 година. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Пари за пътища има, каза Гроздан Караджов:..

публикувано на 22.05.22 в 11:11

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде..

публикувано на 20.05.22 в 19:07
Гроздан Караджов

Министър Гроздан Караджов заяви, че няма да отстъпи от намеренията си за тол таксите

"Тол системата през 2020 година е започната с пълния обхват - първи клас пътища, автомагистрали, скоростни пътища и второкласната пътна мрежа. Пак след такива протести, защото пак сме в криза и защото не сме се подготвили, това се отлага с три месеца и..

публикувано на 18.05.22 в 14:01
Даниел Капсъзов

Мотористи настояват да бъдат включени техни искания в Закона за движение по пътищата

Мотористи ще внесат на 17 май в Народното събрание поправки в Закона за движение по пътищата, които от три години се опитват да прокарат в институциите и чрез тях да се намали травматизма и смъртността на мотористите. Те ще дадат предложенията си на..

публикувано на 13.05.22 в 18:40
Магдалена Милтенова

Протестите на превозвачите във вторник ще се проведат и в големи, и в по-малки градове

Превозвачите излизат на национален протест във вторник - 10 май, след като срещата им с премиера Кирил Петков завърши без резултат. "Протестът започва, очакваме много хора да се включат в него. Първоначално идеята беше да се проведе в..

публикувано на 08.05.22 в 19:28
Виктор Георгиев

„Аз на пътя - научи ме да шофирам“ - инициатива за отговорно каране

За една инициатива за по-безопасно шофиране разказа за БНР Виктор Георгиев. Той потърси подкрепата ни, за да популяризира инициативата си „Аз на пътя - научи ме да шофирам “. Виктор се обърна в социалните с мрежи с призив за популяризирането й...

публикувано на 08.03.22 в 13:34
Карлос Контрера - ВМРО

Все още не е ясно кои инфраструктурни проекти в София ще се реализират тази година

Без промяна остава цената на билета за градския транспорт в София. Екипът на кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници в града искат държавна помощ заради повишените цени на тока и природния газ. Недостигът на средства в столичния градски..

публикувано на 07.02.22 в 08:38