Хора, пътища, автомобили

Предаването „Хора, пътища, автомобили“ от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. 

Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. 

Екипът дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... 

В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото. 

Слушайте седмичното предаване „Хора, пътища, автомобили“ всеки петък от 17:05 до 18:00 часа и в неделя от 16:05 до 18:00 часа. 

Водещи са Кръстина Иванова и Петър Ненов.

Facebook: Хора, пътища, автомобили 
E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

Хижа „Боерица“

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"

Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират туристи и собственици на хижи в района на "Златните мостове" във Витоша. Проблемите са от години и въпреки ремонтите и закърпването на дупките, които предприема..

публикувано на 15.04.21 в 14:08
Улица „Янтра

Недовършен ремонт на улица в Ловеч създава неудобства на жителите

Част от улица "Янтра" в жилищния квартал "Гозница" в Ловеч е ремонтирана преди две години, в останалата част не са започнали ремонтни дейности. За това сигнализираха жители в района. "Проблемът на тази улица е, че е извършен основен ремонт..

публикувано на 05.04.21 в 11:56

Кой ще носи отговорност за инциденти с автономни автомобили

Законодателни и етични проблеми виждат експертите в това автономните коли да бъдат пуснати в обществената пътна мрежа. И търсят различни начини как да бъде създадена регулацията. При варианта, в който бъде запазена ролята на шофьора, експертите..

публикувано на 30.03.21 в 15:13

Фондация призовава за безопасно превозване на децата в автомобилите

Всяка година в България при катастрофи загиват близо 20 деца. За тяхната безопасност при превозване с автомобил трябва да са поставяни в обезопасителни столчета. От Фондация "Деца на борда" обясниха, че е честа практика родители да ги търсят за..

публикувано на 24.03.21 в 16:28

В София има таксита, които работят с по-висока първоначална такса

В София вече има таксита, които работят с по-висока първоначална такса след промените в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз. С тях се променя начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер..

публикувано на 24.03.21 в 15:05
Изглед към центъра на град Плевен

В Плевен изграждат система за видеонаблюдение на 16 кръстовища

В Плевен нова съвременна система за видеонаблюдение въвежда четири типа камери на 16 ключови кръстовища. Изграждането ѝ започна по европейски проект. Започнаха последните дейности по големия транспортен проект. При откриването им Стефан..

публикувано на 16.03.21 в 16:34

Асоциация „Пътна безопасност“ връчи годишните си награди за 11-и път

За единадесета поредна година Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ връчи наградите си за принос в пътната безопасност за 2020-та година. Председателят на Асоциацията Николай Иванов обясни, че проявата обикновено се провежда в края на..

публикувано на 16.03.21 в 14:58

Бившият шеф на столичния КАТ Ваньо Стоевски издаде книга за службата

Бившият шеф на Столичния КАТ Ваньо Стоевски наскоро издаде книга, в която описва дейността на службата през годините, спомени на колеги от регионалните дирекции на МВР. В книгата „КАТ някога и сега. 70 години спомени“, място намират и..

публикувано на 15.03.21 в 13:40
Технически преглед на автомобил

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни услуги за шофьорите

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни административни услуги за шофьорите. Те са създадени по проект за надграждане на регистрите за периодичните технически прегледи, намаляване на административната тежест и..

публикувано на 26.02.21 в 18:48
Пътят Смолян-Полковник Серафимово

Село Полковник Серафимово на протест заради лошото състояние на пътя Смолян - Рудозем

Жителите на смолянското село Полковник Серафимово готвят протест заради лошото състояние на пътя Смолян - Рудозем. В селото постоянно живеещите са около 200 души. Но проблемното трасе от 15 километра е от селата Чокманово, Габрица и Фатово,..

публикувано на 15.02.21 в 13:29