Хора, пътища, автомобили

Предаването "Хора, пътища, автомобили" от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. Екипът на "Хора, пътища, автомобили" дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото.

Слушайте седмичното предаване "Хора, пътища, автомобили" всеки петък от 17:05 до 18:00 часа и неделя от 16:05 до 18:00 часа.


Водещи: Кръстина Иванова и Петър Ненов

Facebook: Хора, пътища, автомобили

E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

В Белгия има сурови санкции за пияни и дрогирани шофьори

Близо 640 души са загинали на пътя през миналата година в Белгия, съобщи за "Хоризонт" говорителят на белгийския институт за пътна безопасност Беноа Годар. В кралството има спад на инцидентите, предизвикани от употреба на алкохол, но за сметка..

публикувано на 30.04.20 в 16:25
Д-р Захари Зарков

Следи от наркотици в организма има до 30 дни след употребата им

Някои от наркотичните вещества могат да бъдат открити в организма до 30 дни след употребата им. Това каза пред "Хоризонт" психиатърът д-р Захари Зарков, директор на дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите” в Националния център по..

публикувано на 28.04.20 в 08:12
Полицейска проверка, Истанбул, април 2020 г.

Турция: Катастрофите са около милион годишно, при 13% има смъртни случаи

Нарушаването на правилата за пътна безопасност в Турция е сериозен проблем. От 2009 г. насам броят на катастрофите в югоизточната ни съседка е над 1 млн. годишно. Полицейските статистики сочат, че в периода 2009 – 2018 г. средно при 13% от тях има..

публикувано на 25.04.20 в 16:39

Георги Стоянов: Човешкият фактор при катастрофите е водещ

Плевенският журналист Георги Стоянов е автор на книга с истории на хора, засегнати от войната по пътищата – близки на загинали, на ранени, пострадали, очевидци, пътни полицаи. Озаглавил я е "Останете живи", защото се надява повече хора да прочетат и..

публикувано на 17.02.20 в 08:26

От началото на годината 19 деца са загинали при пътни инциденти

При пътни инциденти от началото на годината до края на август са загинали 19 деца, а 774 са ранени. Това съобщи в предаването „Хора, пътища, автомобили“ по „Хоризонт“ говорителят на Пътната полиция Мария Ботева. Тя увери, че е създадена е специална..

публикувано на 15.09.19 в 16:59
Банита Фидьова (вляво) в студиото на програма

Банита Фидьова: Всяка катастрофа струва милиони

Една катастрофа струва милиони, в каквато и валута да изберете – това каза в предаването „Хора, пътища, автомобили“ Банита Фидьова, която работи за Европейската федерация на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. „Загубата на един..

публикувано на 13.09.19 в 15:07

БЧК започва кампания за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи

От утре Българският червен кръст (БЧК) започва кампания за набиране на средства за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи. Средствата ще бъдат набирани чрез изпращане на sms на номер 12 55 на стойност 1 лев и ще постъпят в Националният..

публикувано на 04.08.19 в 18:00
Призьорът Петър Иванов ще представя страната ни на финалния кръг от състезанието в Швеция.

26-годишният Петър Иванов е най-добрият шофьор на камион у нас

26-годишният Петър Иванов е най-добрият шофьор на камион у нас. Той спечели първото място в българския кръг от европейското първенство за най-добър водач на тежкотоварен автомобил, организирано от известна марка камиони. Иванов събра най-много точки в..

публикувано на 03.05.19 в 15:11

60 хиляди лева са необходими за операцията на Десислав Димов

На Разпети петък в храм "Свети Георги" в Добрич ще се проведе благотворителен базар в подкрепа на Десислав Димов. Момчето през 2002-ра година претърпява пътен инцидент. В подкрепа на Десислав Димов се включи и Художествената галерия в Добрич. За..

публикувано на 25.04.19 в 16:27
Д-р Димана Дилова

Пътуване по софийските улици с екип на спешна помощ

7-и април е обявен за Световен ден на здравето още през далечната 1948 година. 16 години по-късно започва да се отбелязва в България като Ден на здравния работник. В предаването "Хора пътища автомобили" по програма "Хоризонт" темата беше представена с..

публикувано на 07.04.19 в 19:25