Хора, пътища, автомобили

Предаването „Хора, пътища, автомобили“ от 40 години е неизменна част от програма „Хоризонт” на Българското Национално Радио. 

Предаването разглежда проблемите на шофьорите на леките и товарни автомобили, на международните превозвачи, както и на компаниите, които превозват хора и товари. 

Екипът дава най-точната и актуална информация за трафика, промените в Закона за Движение по пътищата, полезни съвети за пътуващите зад граница българи. 

Предаването предлага идеи за най-бързия и евтин начин да се стигне до определена точка у нас или в чужбина. Има за цел да намери отговорите на въпроси, поставени от слушателите, по наболели проблеми като безопасността на движението по пътищата, застраховките, пътните данъци и винетната система, качеството на курсовете за обучение на шофьори, купуването на шофьорските книжки... 

В предаването специално място заема сервизната информация, както и съвети на специалистите за поддръжката на автомобилите през зимата или през лятото. 

Слушайте седмичното предаване „Хора, пътища, автомобили“ всеки петък от 16:05 до 17:00 часа и в неделя от 16:05 до 18:00 часа. 

Водещи са Кръстина Иванова и Петър Ненов.

Facebook: Хора, пътища, автомобили 
E-mail: hpa@bnr.bg

Публикации

Иван Николов - директор на дирекция

Започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за новия участък на метрото

Започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото през район „Слатина“. В близост до нея ще бъде  изградена и  новата метростанция № 6 заедно с буферен паркинг за 250..

публикувано на 05.01.24 в 17:12
Йорданка Фандъкова - кмет на София

Йорданка Фандъкова: Метрото е ключов проект и не бива да спира!

Най-големият стратегически проект, който се реализира в София, е разширението на метрото , посочи Фандъкова. "От следващата седмица започват подготвителните дейности за начало на строителството на метрото през "Слатина" , което е 6 км и 6..

публикувано на 05.11.23 в 16:00

Кампания за пътна безопасност, насочена към първокласници, започва във всички училища в страната

За първия учебен ден всички първокласници ще получат от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" занимателен комикс.  Чрез забавни илюстрации децата ще научат основни правила за безопасност на пътното платно.  Светослав Васев от..

публикувано на 10.09.23 в 18:27

Над 400 наказателни производства се водят срещу пияни и дрогирани шофьори

Прилагането на новите мерки, залегнали в НК, първо със задържането на автомобила, а по-късно и с конфискацията на колата, ако пробата за употреба на наркотици или алкохол е положителна, дават резултат, сочат събраните данни. Вече има образувани над..

публикувано на 10.09.23 в 18:12
Димитър Дилчев

Повече гишета и облекчения при продажбата на билети и карти за градския транпорт

Столичният център за градска мобилност ще увеличи местата за продажба на документи за пътуване. Това ще стане с „отваряне на този пазар“, казва изпълнителният директор на дружеството Димитър Дилчев. Учениците и..

публикувано на 02.07.23 в 17:15

Ретропарад на автомобили, велосипеди и мотоциклети в София

Ретро автомобили, велосипеди и мотоциклети могат да се видят в центъра на София, на площад "Батенберг", в традиционния софийски ретропарад.  Празникът на шофьора се празнува от 1989 година насам. Ретро автомобили привлякоха вниманието на софиянци...

публикувано на 10.06.23 в 11:46

Може ли до 2035 г. в България да има автомобили, задвижвани от водород?

Може ли до 2035 година по пътищата на България да има автомобили, задвижвани от водород ? Тогава изтича крайният срок, в който ще се произвеждат автомобили на изкопаеми горива. В България вече има проект, който проучва ефектите и възможностите за..

публикувано на 13.04.23 в 12:07
Петър Витанов

Остър дефицит на шофьори на камиони в ЕС поставя под въпрос веригите на доставки

Европейската комисия иска да насърчи пазара на труда чрез пакета с промени, свързани с движението по пътищата, заяви в предаването "Хора, пътища автомобили" по "Хоризонт" евродепутатът Петър Витанов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в..

публикувано на 26.03.23 в 17:43

Качеството на ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" - чака се финалният отговор

Проби за качеството на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" направи регионалното министерство и ако всичко е наред, то ще плати 12 милиона лева на Столичната община за дейностите, защото те са по оперативната програма "Региони в растеж". Взеха..

публикувано на 15.01.23 в 14:18

Обучението по безопасност на движението по пътищата се осъществява от правоспособни преподаватели

В област Ловеч от  началото на годината до момента при пътнотранспортни произшествия са ранени 42 деца. Част от тях са пострадали като пешеходци или при управление на велосипеди и тротинетки. Примери и съвети за пътна безопасност от света За щастие..

публикувано на 07.11.22 в 16:55