"Литекс" надигра полския "Погон" с 3:2

"Литекс" победи полския "Погон" с 3:2 в Турция
Снимка: БГНЕС

"Литекс" победи с 3:2 полския "Погон" Шчечин в третата си контрола в Анталия. "Оранжевите" можеха да бъдат обаче по-убедителни в цифровото изражение на своето игрово превъзходство срещу заемащите 6-ото място поляци в местната "Екстракласа", но Джордан изпусна дузпа, а още 3-4 положения не бяха реализирани от Асприля, Ваюши и Попов. Два гола за българския тим отбеляза Юрген Джазула, а в края на двубоя Данило Асприля увенча активната си игра с попадение и донесе успеха.

Наставникът Златомир Загорчич раздели отбора на две равностойни и балансирани единадесеторки. Срещу поляците в игра се появиха само 14 играчи. Влезлите като резерви и всички останали здрави футболисти ще излязат в четвъртък срещу "Ягодина", който е носител на Купата на Сърбия за 2013-а година.

Ловчанлиии започнаха активно и още в първите десетина минути Асприля на два пъти надигра защитата, но не успя по най-добър начин да завърши атаката с удар или точен пас. В 27-ата минута Ваюши нахлу в наказателното поле и беше повален, но сигнал за дузпа не последва, а при контраатаката си поляците успяха да открият резултата чрез Марчин Робак. "Оранжевите" продължиха опасно да атакуват - в 34-тата минута Асприля проби и намери Джордан, но Янукевич спаси удара му с глава. Две минути след това отново след акция на колумбийците играч на домакините игра с ръка в наказателното поле и Джазула хладнокръвно вкара от бялата точка за 1:1. После албанецът би технично от фаул, но стражът на "Погон" с мъка изби в корнер. В последните минути на първото полувреме натискът на "Литекс" стана още по-силен. Поляците имаха късмет в 44-тата минута, когато първо Янукевич парира шут на Асприля, а при добавката бранител изчисти от голлинията след удар на Страхил Попов. В 45-ата минута обаче логичното се случи и Джазула показа висока класа, покачвайки за 2:1 с техничен удар от 15 метра.

В 57-ата минута получи малко пресилен втори жълт картон и пое към съблекалните, но по предварителна договорка между щабовете играта продължи в числено равенство, а в игра се появи Александър Цветков. В 62-рата минута Страхил Попов центрира отдясно, топката стигна до Ваюши, но той би покрай вратата. В 68-ата минута Данило Асприля се вряза в пенала и бе повален. Последва нова дузпа за ловчанлии, но Янукевич се представи на висота и отрази удара на Джордан. Малко по-късно и резервата на "Погон" Мустафа получи червен картон, но и той бе заменен от свой съотборник. Пропуските на "Литекс" бяха наказани от съперника в 80-ата минута, когато Робак се оказа най-съобразителен и отблизо изравни резултата.

"Литекс" обаче стигна до ново попадение - първо добро взаимодействие между Джазула и Асприля завърши с удар на латиноамериканеца, но стражът пак спаси. В 85-ата минута двамата играчи на оранжевите отново матираха отбраната и този път колумбиецът не сбърка, донасяйки заслужения успех с 3:2.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!