Защо и как да се лекуваме със смях?

БНР Новини
Актьорът Николай Николаев (проф. Коко от „Клиниката по смехотерапия”) и Светла Милчева.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд дава определието „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
За ползата от смеха в най-практичния му смисъл – като лечебно средство ще говорим в следващите минути. Ще стане дума за физиологичното действие на смеха и за смехотерапията като метод за подпомагане основното медицинско лечение на много видове болести.

Смехотерапията е позната от най-стари времена. Древните китайски манускрипти разказват за храмове, в които хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от болестите си. И в древен Рим лечението чрез смях било познато. Зигмунд Фройд в по-ново време дава определението „Смехът е най-добрият възстановител на здравето”.
Професията медицински клоун се появява най-напред в САЩ през 80-те години на миналия век. През 90-те лечението с помощта на медицинска клоунада вече е познато в Германия, Франция, Швеция, а в Израел има вече 4 големи клиники, където лекари се обучават като допълнителна специалност да лекуват чрез смях.
У нас от 2008 година в Детската клиника на Института „Пирогов” имаме Клиника по смехотерапия. За нея и за начините за лечение чрез смях разговаряме с проф. Росен Дребов, началник на Детската клиника в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и актьорът Николай Николаев, проф. Коко, от „Клиниката по смехотерапия” в „Нашият ден – практично”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!