Таня Андреева: Вече има оттегляне на оставки от столичния спешен център

Към незаетите щатни бройки в столичната "Спешна помощ" всеки месец са превеждани 140 хиляди лева и е въпрос на мениджмънт как те се разпределят. Това заяви на блицконтрола пред парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя посочи, че вече има оттегляне на оставки от Центъра за спешна помощ в София.

Министърът на здравеопазването съобщи, че всеки директор решава как да разпределя средствата от незаетите щатове. По време на блицконтрола министър Андреева беше запитана от "Атака" има ли вече яснота за ситуацията в Спешния център в столицата. Според Андреева, в Центъра за спешна медицинска помощ София-град има достатъчен ресурс, който може да се разпредели. Проблемът през годините, по думите й, е, че след всеки одит там от ръководството оспорват данните, както е до момента. Затова се сменя и досегашният директор. Според Таня Андреева, първата задача на временно изпълняващия длъжността ще бъде разчет на точната ситуация.

Тя съобщи също, че Министерство на здравеопазването е било длъжно да се погрижи за двумилионна София да не остане без "Спешна помощ". Затова е трябвало да има заповед, с която да се командироват екипи от центровете за спешна помощ в страната. Така тя отговори на въпрос за нежеланието на част от тези центрове да се включат в помощ на столичните спешни екипи. Андреева уточни, че това ще става само при нужда. Досега е имало отказ само от два центъра и те няма да бъдат санкционирани. Целта е заповедта да има правно основание министерството да командирова тези екипи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Екипи от общинските болници ще дежурят временно в Центъра за спешна помощ в София

Четири екипа медици от общинските болници в София ще помагат на Спешната помощ. След среща с кмета Йорданка Фандъкова , министърът на здравеопазването Таня Андреева е обещала Министерството постепенно да осигури 30 екипа за спешна помощ в столицата...

публикувано на 05.06.14 в 13:37

Работещи в столичния Център за спешна помощ отново протестират

Около 30 души от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София отново протестират. Лекари, медицински сестри и шофьори смятат, че увеличаването на работните заплати, нормативното уреждане на алгоритмите за работа на спешната помощ и възможностите за..

обновено на 05.06.14 в 10:18
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47