„Дневникът на Петкан” и самотното ни съществуване между цивилизованост и човечност

БНР Новини
Бригита Йосифова-Темпест и новата й книга
Журналистката и писателка Бригита Йосифова-Темпест отново е в България, за да се срещне с читателите на своята най-нова книга  „Дневникът на Петкан”.
Тя е автор и на книгите: „Купено дете”, „Декабристите”, „Беглецът в Сибир”. Своите герои с уникални съдби открива на страниците на историята, литературата и в съвременния живот.
Предишната ни среща в „Артефир“ беше по повод публикуването на сборника „Обещах да запомня. Разговори с Петър Увалиев”. За това свое родолюбиво и възхитително произведение тя заслужено получи - освен аплодисментите на читателите и специалистите - и наградата на СБП през 2013 година.
Литературните произведения на Бригита Йосифова - художествени или документални – винаги са разпознаваеми по дълбочината и важността на темите и лекотата, с която се четат. Тя нито за миг не си позволява компромиси с достоверността на фактите или суетна прибързаност в писателската работа.
Романът „Дневникът на Петкан” е едно доказателство, че Бригита Йосифова добре познава силата на литературата и си дава сметка, че талантът, въображението и добронамерената истина са аргументи, които могат да променят света. Свят, който от векове самодоволно и инатливо не се променя. Обаче е нужна и интелектуална дързост да си позволиш „реплика” на свещения за англичаните Даниел Дефо и да застанеш въоръжен само с таланта си върху точката на сблъсъка между цивилизациите и природата на човека. От тази точка най-добре се забелязва кой е Робинзон Крузо и в съвременния „Дневник на Петкан”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!