Димитър Греков: До края на август трябва да бъдат оценени щетите в пропадналите площи

Снимка: БГНЕС

Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на "Напоителни системи" към МЗХ, нито има скъсана дига в района. Службите към министерство са на подчинение на Кризисния щаб и помагат за нуждите в град Мизия. Следи се нивото на река Скът и ако е необходимо, може да може да се пусне водата от някоя дига в друга поска с цел да не се залива градът. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на земеделието в оставка Димитър Греков.

Както миналата година близо 110 дни нямаше капка дъжд в определени региони, а тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция – житните, а и от пролетните култури. Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишните наводнения такива площи са около 15 000 декара, най-вече от зърнените култури. Земеделските производители, областните и общинските служби имат отработен път за това и са информирани как да процедират. За съжаление, плащанията стават за следващата година, защото трябва да се установи каква е степента на повреденост в съответните култури, каква част от тях ще се прибере.

Греков заяви, че няма притеснения относно законността на продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът "Южен поток":

Нямам, защото това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури. Взето е предвид решението на МС от 2011-а година, с което газопроводът" Южен поток", в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с решение на НС от 11-и юли 2011-а година, мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствените зони А и Б, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Подробният устройствен план, парцеларен план на обекта "Преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България" за имотите е одобрен със Заповед номер РД - 0332 / 24.03.2014 г. на Министъра на регионалното развитие,  в следствие на което, за промяната, пазарната оценка на тези 17 имот е изготвена от независим оценител, като са взети предвид реално обявените към момента цени на подобни и със сходни характеристики в района на град Варна.

Министърът в оставка уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 млн. лева. 

За действието на това решение в крайна сметка са необходими предварителни действия както за сервитута на съответните площи, така и за отчуждаването на местата, където са свързани с нагнетателните станции на газа. Ето защо, в следствие на това решение е постъпило заявление от "Южен поток" за извършване на такива действия. Такива действия към Изпълнителната агенция по горите е постъпила при нас и Агенцията си е свършила своята работа. Решението за изключване на имотите от Държавния горски фонд е взето на основание на Закона за горите по заявление на "Южен поток" – България. За тези си действия "Южен поток" е платил над 20 милиона лева за горите. В тези 20 милиона са включени и действия за възстановяването на онази част от гората, където е нарушена, тоест залесяване и поддържане. Това са процедури. В крайна сметка, ако има забрана за осъществяването на този газопровод, естествено няма да бъде построен.

Греков коментира, че предвидените от 500 до 1250 евро за дребните земеделци са недостатъчни за развитие на земеделско производство, но ще изсветлят сектора, защото е необходимо фермерите да отговарят на редица нормативни изисквания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47