Скандален опит за строителство върху залесени зелени площи в междублоково пространство на централен столичен квартал

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Скандален, защото вероятно помните, че във всички големи български градове продължава да действа Мораториум за такова строителство.
В средата на 2008-ма година Народното събрание гласува забраната заради лоши практики през 90-те и началото на новия век, когато след реституиране на земя и продажбата им на инвеститори, на всяка полянка и върху всяка детска площадка изникнаха нови жилищни и офис сгради. Така бяха съсипани едни от най-хубавите квартали на София, може би и на вашия град. И до днес там хората се гледат прозорец в прозорец, изсечени бяха вековни дървета, малкото трева отстъпи място на паркинги. Общо зелените площи на града намаляха на половина.
Във време, в което Европа всяка година дава пари за екология и избира своята „Зелена столица на годината“.
Поради липси в Закона за териториалното устройство се наложи въвеждането на този Мораториум, който продължава да действа в 32 български областни и общински центрове с население над 50 хиляди жители.
А в предаването „Нашият ден – практично“, пред водещата Светла Милчева, представители на Инициативния граждански комитет на жителите на столичния квартал Изток – инж. Пресиан Нанчев и Ваня Добрева, биолог, споделиха за мераците за поредното строителство върху зелени площи, при това в подстъпите на Борисовата градина.
Ако това бъде позволено да се случи, ще бъдат изсечени осемдесет годишни дървета. Ще чуете и какво посъветва жителите на квартала районният архитект Филип Чипев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!