Д. Кирилов: Към момента няма да има политически кандидатури за главен съдебен инспектор

Снимка: БГНЕС


За да има съществена промяна в съдебната система, би следвало да има промяна и в Конституцията. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси. 

Сегашната конституционна уредба е установила конкретно и бих казал непреодолимо статута на ВСС и основните взаимовръзки в съдебната система. Затова ако търсим съществена промяна, би следвало да говорим и за постигана не такъв консенсус, който да доведе до промяна на Конституцията. Аргументите би следвало да бъдат обсъдени и зачетени без оглед на политическа поляризация или конфронтация. Този разговор е един динамичен процес. Надяваме се да стигнем до такъв момент, в който да обединим мнения и становища. Може би такъв един момент би бил работата по Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната система.

Не е добре, когато отпада конкретиката. Видя се до каква степен на съпротива се стигна по отношение на тези конкретни елементи. Тази конкретика обаче беше обявена в декларативен порядък. Това все още не е изменението на Закона за съдебната власт. Най-силна беше атаката и опозицията по тези 3 въпроса, отнесени към статута на ВСС.

Не бих искал да кажа, че не сме готови да отстъпваме, но заявяваме твърдата си подкрепа за стратегията така, както е предложена.  Убедени сме, че в тези мерки има смисъл и би могло да се постигне полезен ефект, коментира Кирилов.

Според депутата не бива да се налагат едностранно решения: Дори да може, не бива, защото това е система с огромна специфика. Нека да има консенсус. Ако този консенсус доведе и до промени в Конституцията по един или друг от двата възможни начина, това още повече би подпомогнало за структурна и функционална промяна в системата на съдебната власт.

Към момента няма да има политически кандидатури за главен съдебен инспектор, каза още Данаил Кирилов и добави: Това е по-доброто. Нека кандидатурите да имат възможност да получат по-широка политическа кандидатура.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47