„Рошави“ яйца

БНР Новини
Кети Димитрова ни показва своята техника за „обличане“ и правене на „рошави“ яйца.
Снимка: Светла Милчева

Историята не пази точния период, когато е започнало боядисването на яйца. Знаем само, че са го правили още в древен Египет, Персия, Гърция, Рим. И всички ритуали с багренето на яйца символизират раждането на новия живот. В православния свят използваме яйцата като специален Великденски поздрав.
А традицията за шаренето и писането на яйца у нас се пази в различни краища повече от 400 години. Прочутите Ихтимански и Велинградски изписани яйца се пазят и в музеи. Известни са природните средства за боядисване – червен лук, вино, малини или боровинки, листа от зеле.
Днешните домакини прибягват до по-бързите и лесни начини за оцветяване с купени от магазините химически багрила.
Но, ако имате време и желание да научите една нетрадиционна техника за „обличане“ на яйцето, за правене на „рошави“ яйца, вижте и чуйте младата майсторка на пачуърк Кети Димитрова. Има яйца, които можете да запазите или подарите и те да радват очите ви дълги години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!