Пенко Налбантов: Искаме финансова подкрепа, защото изкупните цени на млякото паднаха рязко

Снимка: БГНЕС

Ще протестират ли животновъдите, кога и защо - според Пенко Налбантов, председател на Асоциацията на млекопроизводителите "Тракия Милк", протестът, обявен за днес, е отменен. 

Министърът на земеделието Десислава Танева насрочи консултативен съвет, на който обещава, че всички въпроси, наболели в бранша, ще бъдат изчистени. Правителството декларира, че животновъдството ще му бъде приоритет и ще се мъчи да ни помага. Ние искаме финансова подкрепа, защото изкупните цени рязко спаднаха. Влиза мляко от Румъния, което е на по-ниска цена от нашето и ни прави дъмпинг. Има защитен механизъм, който Европа е измислила и може да стартира веднага. Това са 7500 евро, които се дават на ферма за подпомагане и тези пари ЕС ги възстановява в рамките на 45 дни. Искаме, както в Румъния, да се субсидира литър мляко. Третото, което искаме, е да започне ваксинацията против "син език". Времето се затопли и болестите започват отново. Имаме 50 процента спад на цените, сравнено с миналата година. 

Интервюто на Таня Милушева с Пенко Налбантов можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47