Цените на недвижимите имоти растат, пазарът вече е стабилен

Това е констатацията на експертите на най-голямата у нас агенция за недвижими имоти, изразено от маркетинг мениджъра Калоян Богданов в ефира на „Нашият ден -  практично“.
По последни данни на Евростат, цените на недвижимите имоти в целия Европейски съюз бележат ръст нагоре през 2014 година. Лидер в това отношение е Ирландия – цели 16.6 % ръст, в Швеция повишението е 10. 4% , Великобритания – 10.00%. У нас ръстът е 2.8 на сто, с два пункта над средния за Европа от 2.6 %.
Големите градове у нас са движещи в търсенето и предлагането. По данни на Агенцията по вписванията само в София за първото трмесечие броят на сделките е с 20% по-висок, сравнен с първото тримесечие на миналата година. Общо, от началото на кризата през 2009-та,  такъв ръст не е наблюдаван.
Силното раздвижване на имотния пазар проличава и в сериозния ръст на новоотпуснатите ипотечни кредити. Отново според Агенцията по вписванията броят на ипотеките през първото тримесечие на 2015 г. в София е скочил двойно спрямо същия период на 2014 година. Сходна е и тенденцията в другите големи градове в страната. Във Варна ръстът в броя на кредитите на годишна база е с над 40%. В Бургас ръстът в новоотпуснатите заеми е над 25%.
„Скокът на новите кредити действително е сериозен, което е недвусмислен показател, че купувачите смятат настоящия момент за подходящ да сключат сделка. Това е и знак, че участниците вече чувстват по-голяма финансова стабилност, а икономиката навлиза в една по-спокойна фаза”, пояснява Калоян Богданов.
Кои са определящите фактори за движението на цените, какъв е профилът на днешния купувач и продавач? Кои са грешките, които най-често допускаме при покупка или продажба на жилище и какво да очакваме до края на годината? За това разговяхме с Калоян Богданов, маркетинг мениджър.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!