Време за компостиране

Снимка: compostingqueen.com
Ако все още има човек, който не знае какво е компостиране, да обясним простичко – това е процесът на разграждане на отпадъците в природата. Разбира се, за целта са необходими 2 важни услови: отпадъците да са биоразградими и да имат достъп до кислород и влага.
Природата произвежда сама компост за себе си, защото всеки органичен материал, който падне на земята се превръща в хумус.
Не само можем да помогнем на природата, длъжни сме да го направим. Да й върнем онова, което й принадлежи. А тя знае как да ни се отблагодари.
Лесно, на пръв поглед. А защо не го правим? Защо продължаваме да изхвърляме обелките от плодове и зеленчуци заедно с остатъците от месо, дори пластмаса и стъкло? Едното ще се превърне в ценен тор за цветята в градината ни, а другото са пари. Кратко сравнение: в Австрия компостират 35% от отпадъците си, а ние – 2%. Някак срамно...
Как да си направим сами компост можете да видите в мрежата. А Столична община дори в момента раздава безплатни компостери за междублоково пространство – питайте във вашата община. А какво може и какво не трябва да има в компостера, накратко:
• Можем Да поставяме окосена трева, листа, отпадъци от растения, обелки от плодове и зеленчуци, дървени стърготини, черупки от яйца, оборска тор, дори утайка от кафе и използавaни пликчета от чая.
• НЕ трябва да смесваме остатъци от месо, риба, кости, пепел от въглища и цигари, кучешки и котешки изпражнения.
От разговора с инж. Анна Пеева ще научите интересни подробности.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!