Как се ползва авторско право

БНР Новини
Георги Дамянов и Светла Милчева в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Емил Николов

Живеем в свят пълен с музика, визия и текст. Ако не ни ги предоставя майката природа, всички останали са обект на авторско право. Когато „теглим“, за да гледаме и слушаме, когато пускаме, за да създадем настроение на клиенти, когато вземаме текст,
визия и музика, за да го превърнем в блестящ спектакъл.
А знаем ли как се ползва авторското право? Знаем ли къде да намерим хората, които го притежават или държат правата за него?
Чували сме за глобени хотелиери и ресторантьори, че не са отчислили права, че не са си платили. Добре е да не стигаме дотам, особено, когато сме в очакване на добър летен туристически сезон.
Първото, което трябва да знаете, че има период, години, когато авторското право се съхранява и за него се заплаща.
Второто, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското. В момента сме в очакване и подготовка на поредната директира за Колективно управление на авторски и сродни права, която ще влезе в сила от м. април 2016 година, според която ще бъде разрешено създаването на търговски дружества, които ще са упълномощени от техните членове за управление на авторските права.
За начините и средствата, с които се ползва авторското право, за мястото, където трябва да се отчислим, за да не ни глобят, за видовете авторски права, които можем да закупим и за проверките, които инспекторите на Министерството на културата ще правят и този сезон, чуйте разговора с Георги Дамянов, директор на дирекция „Авторско право“ в Министерството на културата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!