Увеличават се злоупотребите с български работници в чужбина

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличават се злоупотребите с български работници в чужбина! - това сподели в студиото на „Нашият ден - практично“ експертът от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА „ГИТ“ ) Дина Христова.
И това се случва след падането на всички условия за придвижването на работна ръка от 2014-а година. Само за сравнение: повече от 500 злоупотреби на работодатели или посредници, спрямо около 300 за периода до края на 2013.
Възможности за работа, но и рискове! Отговорността, за които до голяма степен е наша. На хората, които търсим сезонна или по-продължителна работа. В сайта на ИА „ГИТ“ можете да прочетете за последните проблеми с наши работници в Чехия и Словения, където полицията е разследвала десетки сигнали срещу некоректни работодатели, чиито жертви са основно от България! Защо? Какво все още не сме научили и не правим, когато търсим работа зад граница? За какво непременно трябва да проверяваме и какви документи да подписваме?




В предаването ще научите и за правата на работещите у нас, когато едно предприятие се премести в друг град. Случаят с фирмата за столове, която се премести на 160 км все още не е разрешен, но слушайте какви са вашите права! И тези на работодателя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!