Кампания цели повече информираност за рядкото автоимунно заболяване гноен хидраденит

Информационна брошура за заболяването гноен хидраденит
Снимка: otkritirani.org

Сдружение "Открито за раните" организира информационна кампания, посветена на рядкото автоимунно заболяване гноен хидраденит. То засяга главно хората в активна възраст – от 20 до 60 години. Според последни данни от това заболяване страдат около 70 хиляди души. Състоянието на засегнатите се влошава, особено през летните месеци.

Започнахме кампанията, защото разбрахме, че е необходимо повече информация да достигне до пациентите, до лекарите и до Министерството на здравеопазването за това коварно заболяване
, каза в предаването "Хоризонт до обед" Данислава Захариева, председател на сдружение "Открито за раните".

Тя сподели, че заболяването е тежко, нелицеприятно и често пациентите се затварят в себе си, страдат от депресия и остават сами:

Искаме да покажем на тези хора, че има начин да бъдат излекувани. Дори в България вече се лекува това заболяване. Може да им се помогне, само трябва да бъде правилно диагностицирано.


Според Данислава Захариева е важно информация за заболяването да достигне до Министерството на здравеопазването, тъй като гнойният хидраденит е изолиран от наредбите, които предвиждат покриване от Здравната каса за домашно лечение, няма и клинична пътека за него.

Разговорът с Данислава Захариева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47