Над 5 хиляди млади майки от Шумен и Сливен получават подкрепа за отглеждане на децата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Много млади майки под 18 години с първо дете от Шумен и Сливен получават здравна и психо-социална подкрепа в отглеждането им. УНИЦЕФ България, съвместно с Министерството на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи внедряват модела на Център за майчино и детско здраве пилотно в двата града.

Над 5000 млади майки от Шумен и Сливен получават здравна и социална подкрепа за отглеждане на децата си от 0 до 3 години, каза Вера Рангелова, директор Ранно детско развитие в УНИЦЕФ България.

От 2013 година досега екипите на центровете в Шумен и Сливен са извършили 17 хиляди домашни посещения на млади майки. В двата града работят по девет сестри и акушерки на пълен работен ден и девет на половин работен ден, както и по един социален работник и един ръководител.
Заради големия интерес към доброволната и безплатна услуга екипите от Шумен и Сливен имат и изнесени работни места  в Нови Пазар, Велики Преслав, Котел, Нова Загора и Твърдица.

В края на тази година в Монтана също ще се предлагат патронажни грижи.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47