Северният парк в София ще бъде обработен за трети път с препарати против кърлежи и комари

| обновено на 25.06.15 в 17:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северният парк в София ще бъде обработен за трети път с препарати против кърлежи и комари, съобщиха от Столичната община. Причината е случая с ухапаното дете от комар, преносител на западнонилски енцефалит. 

Десетки хора си правят изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести след ухапвания от кърлежи, каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев

Пикът от ухапвания от кърлежи тепърва престои, тъй като тази година пролетта закъсня, каза директорът на НЗЦПБ проф.Тодор Кантарджиев:

Затихват към края на август със засушаването. В момента идват много хора, които са за преглед в центъра, въпреки че е много натоварен персоналът на центъра, гледаме да направим най-доброто за тяхното здраве.

НЦЗПБ започва изследване на всички пациенти в страната с възпаление на мозъка заради първия доказан случай у нас на западнонилски енцефалит при 7-годишно дете, ухапано от комар в Северния парк, каза още проф. Кантарджиев:

Само хора, които са в болница, и които са с възпаление на мозъка.


Цезарина Илиева
от Столичната здравна инспекция съобщи, че почти всички площи в столицата са обработени срещу гризачи, комари и кърлежи:

Всички квартали на София са преминали обработка срещу кърлежи. За комари е стартирала от 15 юни обработката по съответния график. Не може да се очаква и 100 процента ефективност, тъй като препаратите, които се прилагат, целят съответно да щадят и околната среда. Те нямат дълъг остатъчен ефект.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47