Географията: кой, колко, къде, как, защо

БНР Новини
В Западната част на пустинята Сахара в Тунис се намира пресъхналото солено езеро Шот ел-Джерид. Рано сутрин – на изгрев слънце, тук се събират много хора, включително и чужденци, за да присъстват на появата на мираж.
Снимка: БГНЕС

Как изчезна от географската карта държавата Лос Алтос? Къде ли се намират Стари Йорк, Стара Гвинея и Стара Каледония? По каква причина уволниха най-горещото място на Земята в Либия? Колко са в крайна сметка планините у нас и знаем ли в действителност какво точно е планина? Коя е най-новата западна точка на България? Истина ли е, че Езерото от мастило в Алжир и Езерото на смъртта в Сицилия са измислени в Интернет? Защо любимият въпрос на учителите по география е: къде можем да открием залива на географа? И защо в случая „Географ“ трябва да се пише с главна буква?
Отговорите – от основателите на сайта „Географ. БГ“ Димитър Желев от катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Евгения Сарафова – докторант от Института по космически изследвания и технологии при БАН.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!