Лабиринти на познанието

четвъртък, от 15.10 до 16.30 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха..

публикувано на 05.03.21 в 09:09

Фитнес за мозъка

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени. Това е само един пример за начините, по които възприеме..

публикувано на 03.03.21 в 08:15

Ще станат ли безполезни сегашните ваксини

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК-вирус, който мутира почти веднъж месечно. Различните му варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава..

публикувано на 02.03.21 в 08:45

Протести срещу застрояването на българското Черноморие довечера в София, Пловдив и Русе

Инициативата „Зелени закони“ и гражданската коалиция „За да остане природа в България“ организират днес в три града протести срещу унищожаването на природата по Черноморието. В София протестът започва в 18.30 ч. от паметника на Алеко Константинов на..

публикувано на 01.03.21 в 15:15

Разумът на чувствата

„Мога ли да разчитам на този човек? Мога ли да уважавам този човек?“ Еволюционните психолози казват, че това са първите два въпроса, които несъзнателно всеки от нас си задава, когато срещне непознат. Способността да разчитаме намеренията и емоциите на..

публикувано на 01.03.21 в 09:35

Спортът и градът

Спортът е един от големите губещи от пандемията. И най-потърпевши не са отложените олимпийски игри и големите състезания, провеждащи се без публика. Малките клубове и школи са изправени на ръба на оцеляването и то в момент, когато всички като че ли..

публикувано на 19.02.21 в 09:18

Нова лаборатория към катедра „Генетика“

Наскоро сред потока тревожни и печални събития в новинарския поток си проби път и една добра новина. В Биологическия факултет на Софийския университет се откри нова лаборатория към катедра „Генетика“. Тя дава и възможност за практическо обучение на..

публикувано на 15.02.21 в 09:17
„Млада декадентка“, картина от Рамон Касас

Интригуващо за природата на скуката

Замисляли ли сте се кое е общото между нас, съвременните хора, и литературните герои, Евгений Онегин например, или Ема Бовари, или знаменитата компания на лорд Байрон, Пърси Биш и Мери Шели? Скуката! Упадъчното френско ennui , декадентският сплин,..

публикувано на 13.02.21 в 08:55

Дълга история на краткото видео

За времето, в което ще прочетете този текст, в мрежата ще бъдат качени близо 5 хиляди кратки видеоматериали по най-различни теми – от астрофизика до модни тенденции. Всеки ден нови 702 милиона филмчета с продължителност не повече от шейсетина..

публикувано на 12.02.21 в 08:35
Легендарният булевард

Как се променят градовете

Казват, че климатичните промени и пандемията имат общи черти: глобални са като характер, удрят най-тежко най-уязвимите групи и изискват колективни усилия, за да се предотврати най-лошото. Заради кризата с Covid-19 и принудителното затваряне мнозина..

публикувано на 09.02.21 в 09:05