Лабиринти на познанието

Архив на предаването

"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева

Публикации

Атанаска Станчева

Нашето общо бъдеще и пътят към устойчивостта

"Устойчиво развитие е този вид развитие, което отговаря на нуждите на настоящите поколения, без да застрашава способността на бъдещите генерации да отговарят на своите собствени нужди" – това е прочутата дефиниция на Брутланд за устойчивост. За първи път..

публикувано на 20.01.24 в 13:05

От нагъването на белтъците до създаването на нови лекарства

От създаването на изцяло синтетични ембриони, даващи възможност да се надникне в ранните фази на зачеването, до способностите на изкуствения интелект да създава нови, надеждни медикаменти, Никола Кереков прави обзор на научните и технологичните..

публикувано на 31.12.23 в 13:05

"Завист и благодарност" – сборник с най-важните есета на Мелани Клайн

Психоанализата, методът, който за първи път ясно изважда под светлината на прожекторите тъмните и неизследвани кътчета на личността, има своите патриарси, но за разлика от други научни направления, психоанализата почти от самото си създаване, се изучава..

публикувано на 22.12.23 в 15:05

"Да опазим Бургаските езера" – пиеса, която учи и пали децата

Деца, маскирани като лястовици, пеликан, саблеклюн, кокилобегач, летни бърнета, бракониери и полицаи се качват на сцената и представят пиесата "Да опазим Бургаските езера". Децата са от ОУ "Христо Ботев" и играят постановката в читалище "Пробуда 1927"..

публикувано на 20.12.23 в 10:40
д-р Джина Дундова-Панчева

Медицина на съня

Сънят заема 1/3 от денонощието в нашето ежедневие, като през това време мозъкът работи, а тялото се възстановява от физическата умора. Липсата на сън е тежко изпитание, което крие рискове. Нарушенията на съня и бодърстването са едни от най-честите..

публикувано на 14.12.23 в 13:00

Динозаврите отблизо

Властелините на Земята отпреди 65 милиона години са героите в изложбата научна илюстрация на Владимир Николов. "Динозаврите отблизо" включва отпечатъци на подбрана извадка от оригинални картини, създавани в десетгодишен период. Картините са..

публикувано на 11.12.23 в 08:15

България застава на квантовата карта на света

Доскоро за квантовите технологии се говореше по-скоро хипотетично и като на нещо от бъдещето, но квантовата революция е на прага ни и имаме шанс да не сме в догонваща позиция. Център за квантови технологии ще бъде изграден към Физическия факултет на..

публикувано на 10.12.23 в 12:25

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Записано в камъка

С фразата "написано върху камък" означаваме нещо непреходно и призвано да остане, ако не във вечността, то поне за дълго. Понякога за толкова дълго, че разчитането на написаното изисква специални умения, още по-сложно става, когато знаците са стояли..

публикувано на 24.11.23 в 08:10