Лабиринти на познанието

Снимкачетвъртък, от 15.30 до 17.00 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Росица Панайотова, Георги Стефанов

Публикации

Как са се променяли физически и етнически българите

Последните проучвания на наши изследователи установяват много нисък среден ръст на българите, съотнесен към показателите на други европейски нации в наши дни. Причините за това се оказват както генетични, така и социални. Ръководителят на секция..

публикувано на 20.02.20 в 17:05

Роботът и човекът – интимно

Напоследък все по-често се говори и пише за секс роботи с изкуствен интелект. Появиха се първите неофициални  бракове с роботи, обсъжда се законовото им легализиране, както и евентуалната поява на нова, робосексуална идентичност с дигисексуален пол в..

публикувано на 13.02.20 в 17:15

Вирусите: коварство и любов до смърт

Биолозите до ден-днешен спорят какви характеристики би трябвало да се включат в дефиницията на понятието „живот“ и неслучайно засега са се ограничили до някои максимално обобщени особености на живите същества – още повече, че не се знае с какво тепърва ще..

публикувано на 07.02.20 в 09:15

Загадките на прополиса

За забележителните лечебни свойства на пчелния прополис са знаели още древните елини и римляни, а в древен Египет той задължително  е бил използван и при мумифицирането на мъртвите. Какво прави това уникално природно синтезирано вещество толкова ценно..

публикувано на 06.02.20 в 17:10

Нови послания от Бузовград

Недалече от с. Бузовград, в местността Буба кая (Бащин камък) на 572 метра надморска височина се намира скалният феномен, известен като „Слънчевата врата“, „Вратата на Богинята“ или просто „Мегалита“. И до днес този каменен феномен от типа „скален..

публикувано на 31.01.20 в 09:15

Сеизмичната активност на Балканите

Променят ли някои от основните си характеристики движенията на основните тектонски плочи и сеизмичните микроплочи, които определят земетръсната активност на Балканите след случилото се в Албания, на остров Крит и в Турция в последните три месеца на миналата..

публикувано на 23.01.20 в 17:05

Загадъчните флуиди

Какви модерни предизвикателства, свързани както с водната капка и движението на кръвта по кръвоносните съдове, така и с петролопроводите, слънчевия вятър, земната магнитосфера и въздушните течения откриват учените, които работят в областта на механиката..

публикувано на 16.01.20 в 16:40

Изненадите след разчитането на човешкия геном

След разшифроването на азбуката на живота с помощта на проекта „Човешки геном“ се оказа, че гените на черната топола наброяват шестцифрено число, докато тези на човека се изчерпват с петцифрено. Отгоре на всичко изследователите установиха, че разликите..

публикувано на 09.01.20 в 17:05

Високосните години

За да е една година високосна, каквато е и 2020-а, освен че към обичайните 365 дни на определен период от време се добавя още един ден, тя трябва да отговаря и на някои допълнителни условия, свързани с математическото действие „деление“ без остатък при..

публикувано на 27.12.19 в 10:45
Любов Костова, директор на Британски съвет - България

80 момента, променили България

"80 момента, променили България". Така се нарича едно амбициозно проучване на Британски съвет - България, което се провежда сега. По повод на създаването на първия офис на организацията преди 80 години у нас чрез това изследване инициаторите на проекта..

публикувано на 19.12.19 в 18:05