Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза..

публикувано на 30.09.22 в 08:45

Наука в лабораторията, наука в мола

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е..

публикувано на 30.09.22 в 08:05
Демонстрация на болида, направен от студенти, по време на откриването на новата учебна година на 26 септември.

Техническият университет в Нощта на учените, а и след това

На 30 септември, петък, Техническият университет се включва в Европейска нощ на учените – SEARCH 2022 от 15.00 до 21.00 часа. В зала "Проф. Цветан Лазаров" ще бъде изградено специално студио, което на живо и онлайн ще представи най-интересните..

публикувано на 29.09.22 в 08:35
Лабораторията в Созопол на ИБЕИ

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна - част 1

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева..

публикувано на 26.09.22 в 10:15

Космосът и аз – конкурс за ученическа рисунка и есе

Конкурс за рисунка на тема "Космосът и аз" и конкурс за есе на същата тема във връзка с "50 години България Космическа държава" обявяват Българската академия на науките, Институтът за космически изследвания и технологии, с медийното партньорство на..

публикувано на 22.09.22 в 17:15

Какво е невронетипично дете

Невро-какво... Може би познавате някое дете, което "не може да седи мирно", постоянно се върти или рее поглед през прозореца, или пък разпознавате себе си като дете в подобно описание. Образователната система лесно характеризира подобни деца..

публикувано на 17.09.22 в 08:20

Греховете на грийнуошинга

Грийнуошингът e маркетингова техника, създаваща илюзия за екологична отговорност. Просто казано "да се направим на зелени и отговорни, без реално да сме такива, за да станем по-симпатични на потребителите". Ако се огледате, ще видите как рекламните..

публикувано на 08.09.22 в 08:25

Сперматозоиди от мишка оцеляха в космоса и заченаха здраво потомство

Възможно ли е в среда на ниска гравитация, бомбардиране от високоенергетични частици, различен газов състав, радиация и пр. и пр. да се размножават животни в космоса? Ако искаме да виреем в космическото пространство, трябва да се научим и да се..

публикувано на 01.09.22 в 09:15

Сънуват ли дроновете етични дилеми

Представете си, че стоите до трамвайна линия. В далечината забелязвате трамвай, който след малко ще връхлети петима работници, които не го чуват. Дори да го забележат, няма да могат да реагират навреме. Междувременно вие забелязвате лост, свързан с..

публикувано на 26.08.22 в 09:10