Лабиринти на познанието

четвъртък, от 15.10 до 16.30 часа

Образователно предаване за популяризиране на науката и техниката, за трудния диалог между анализ и синтез, природа и общество, земя и космос. Главен герой са учените, които напускат кабинетите, лабораториите и ускорителите, за да се доближат със своите постижения, рискове и съмнения към нерешените, винаги нови проблеми на всички нас. Научни факти, загадки, парадокси и хипотези, в които си струва „да се загубиш“ на границата на различни науки, за да откриеш, че познанието далеч не е някакво си скучно занятие за комплексари с предразсъдъци, клишета, стереотипи. И очила.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя..

публикувано на 22.07.21 в 16:04
Шеф Валери Нешов

Особености на националния вкус

„Преди храната изразяваше откъде сме дошли. Сега, за мнозина, тя е там, където искаме да отидем – кои искаме да бъдем, как избираме да живеем. Храната винаги е изразявала идентичност“, пише взнаменитото си есе „Мълчи и яж“ Джон Ланчестър. А какво..

публикувано на 19.07.21 в 08:55

Тъмно огледало – нарцисизмът като личностно разстройство

Често казваме, че живеем в нарцистична култура, обсебена от броя лайкове и последователи, които имаме. Нерядко виждаме по улицата хора, които използват телефоните си наместо огледало, за да се полюбуват на образа си, преди да го споделят с публиката. Има..

публикувано на 17.07.21 в 09:10

Един инженер логистик на края на света

Колко е сложна работата на логистиците и инженерите на антарктическата ни база на остров Ливингстън, можете да си представите, като знаете как у нас прекъсване на кабел или захранване оставя населени места без ток за часове наред. А какво означава авария..

публикувано на 06.07.21 в 08:10

Диви животни и къде да ги намерим

Фотографията на диви животни е прекрасен начин да се доближим до дивия свят и да запечатаме невероятни моменти. Но това далеч не е толкова просто. Снимането на животи в естествената им среда изисква различни умения и подходи. Макрофотографията,..

публикувано на 03.07.21 в 09:15

Националният исторически музей в Нощта на музеите

За Нощта на музеите, 3 юли, Националният исторически музей отваря врати до полунощ с интересна програма от изложби и събития. Посещението в музея през целия ден ще е безплатно. От 16 часа в Пленарната зала ще може да се види новата дигитализирана..

публикувано на 01.07.21 в 12:14

Тънкото изкуство да се живее с малко

„Да живеем съзнателно само с нещата, от които наистина се нуждаем“, „Отблокирайте пространството“, „Не разчиствайте, прочиствайте“ – посланията на съвременния минимализъм станаха особено актуални в годината, която заради пандемията прекарахме у дома...

публикувано на 25.06.21 в 08:15

Ало, Космос! Говори България!

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по Националната телевизия вървеше поредицата „Космос“ на забележителния учен Карл Сейгън, книгите от поредица „Галактика“ се продаваха като топъл хляб и повечето деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици..

публикувано на 24.06.21 в 16:25

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Горещи вълни, климатични промени и човешко здраве

Въпреки глобалния срив на интернет, форумът „ Климатека “ успя да отбележи годишнината си с уебинар за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве на д-р Зорница Спасова. Чуйте интервюто с нея в „Лабиринти на познанието“...

публикувано на 10.06.21 в 16:17