„Меките умения” са по-важни от опита при търсене на работа

Снимка: архив
Твърди Павел Хаджиев, мениджър подбор на персонал в най-голямата ни интернет платформа за търсене и предлагане на работа. А те са: комуникативност, позитивна нагласа, емоционална интелигентност.
Те би трябвало да са основата още след завършване на средното образование на всеки. След тях идват техническите компетенции. А това са базовите умения да се работи с компютър, владеенето поне на английски език. След това се търсят професионалните умения за конкретната работа, за която един служител или работник кандидатства.
В България влизат все повече IT компании, които изпитват остър недостиг на специалисти. Според Павел Хаджиев, почти няма бизнес, който да няма проблем с кадрите. Практическото образование е само единият начин за справяне с проблема, другият е личната мотивация.
Чуйте важните и интересни съвети на експерта, когато решите да търсите или смените работа. От разговора на Павел Хаджиев с водещата Светла Милчева ще научите още защо служител над 40 годишна възраст може да си намери по-лесно работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!