Мартин Димитров: Всички договори в енергетиката трябва да станат публични

| обновено на 30.07.15 в 09:03
Снимка: БГНЕС

На открито заседание следобед временната анкетна комисия в парламента за проверка на енергетиката ще представи резултатите от извършената досега работа. Преди няколко дни действието на комисията беше удължено до края на ноември. Мартин Димитров от Реформаторския блок коментира в предаването "Преди всички":

Предложихме при последните промени всички договори в енергетиката да станат публични, за да видим кой ги е сключил, кой е собственик, кой продава електроенергията, на каква цена, при какви условия. Търговска тайна не може да бъде самият собственик на даденото предприятие. Искаме на всички собственици, не само на ВЕИ, но и на топлофикации, и на заводски централи, да е ясно кои са. Ако сред тях има народни представители, това е особено непочтено. Допускам, че част от тези договори са на поставени, свързани лица. Наистина е обезпокоително, че нещата, които ДПС силно иска, получават и подкрепата на колеги от ГЕБР. Вчера видях такъв пример и по отношение на БНБ. Затова казвам, че се надявам, всичко това да не означава тенденция.

След откритото заседание депутатите от временната комисия ще изслушат министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов относно модела за ценообразуването, предвид протестите срещу поскъпването на тока за промишлеността.

Мартин Димитров коментира кандидатурата на Реформаторския блок за омбудсман и подчерта, че Константин Пенчев е с много сериозен опит, принципен и отговорен:

Смятаме да го подкрепим. Надявам се и в НС да се окаже, че има повече хора, които смятат като нас, че именно Константин Пенчев заслужава да получи шанс за нов мандат.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Мартин Димитров може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47