Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било

БНР Новини
Изглед от изложбата „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било”. В дъното: Един филм, 2004, двуканална видео инсталация; вдясно: Мону-ментално, 2011, видео
Снимка: Красимир Терзиев

Изложбата на Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“ очаква своите зрители в Националната галерия В Двореца. Тя представя петнайсет избрани работи: „Един филм“ – видео инсталация (2004), „Мону-ментално“ – видео (2011), „Опитомяване. Първите пет хиляди години“ (2014), „Както водата, газта и електричеството идват отдалеч…“ (2011), „Семейство“(2015), „Монумент на изтеклото време“(2013), чрез които художникът повече задава въпроси, отколкото да предлага отговори… Как „мутират“ възприятията на човек за историческо, фантастично, личното и обществено под въздействието на средствата за масово осведомяване и комуникация? Къде е човекът и какъв е той, изгубил ли е вече „сетивото“ си за време под въздействието на медиите? Или някак се е научил да съществува почти естествено в миналото и бъдещето едновременно? Красимир Терзиев използва познати от всекидневието образи и мотиви, цитати, скрити в наглед банални образи, провокирайки ни да търсим себе си в потопа от визуална, пък и всякаква информация. Той е един от водещите български художници, работещи с нови медии, инсталации, фотография, видео и филми. Но той е и Доктор по културна антропология, което отчасти обяснява темата и провокациите му към публиката в тази изложба “Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето, което вече е било“. 


В последния ден на изложбата – 5 септември, в Балната зала на Двореца авторът ще предложи на почитателите си лекцията на тема “Медия – интермедия – постмедия”.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!