Д-р Станимир Хасърджиев: Няма нищо нередно в решението на НЗОК да прехвърли 4,5 млн. лева към резерва

Снимка: БГНЕС
Има ли правно основание прехвърлянето на средства от бюджета на Здравната каса от едно перо в друго? До какво би довело това? Повод за въпроса е решението на Надзора на НЗОК 4,5 милиона лева за медико-диагностични дейности да се пренасочат към резерва на касата.

В момента колеги от цялата ни страна, от ДКЦ биват преследвани и глобявани за надвишени регулативни стандарти, които в момента, независимо от това, че са в недостиг и са глобявани за тази цел, се намаляват с 4,5 милиона до края на 2015-а година, без това да е консултирано с Българския лекарски съюз, коментира председателят на Лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от пациентската квота д-р Станимир Хасърджиев заяви, че решението е взето на базата на анализи на Здравната каса, че тези средства ще останат неусвоени до края на годината:

Предвид огромният недостиг, който има в момента в Здравната каса, например за лекарства, за извънболнична помощ, за болнична помощ, Надзорният съвет взе решение въпросните средства, които се очаква да не бъдат усвоени до края на годината, да бъдат изразходвани за дейности за лечение на пациенти. Защо, обаче това не е консултирано предварително с БЛС и защо не е спазена процедурата, това не е нещо, по което Надзорният съвет би могъл да вземе отношение.

Няма нищо нередно в решението на НС на НЗОК, категоричен е д-р Хасърджиев.

Според доц. Георги Кючуков - заместник-председател на Комисията по здравеопазване, няма правно нарушение при прехвърлянето на 4,5 милиона лева, предвидени за медико-диагностични дейности, към резерва на Касата, но практиката е порочна.

Бюджетът на касата трябва да се спазва такъв, какъвто е приет, смята доц. Кючуков, защото с преместване на средства се обезсмисля рамката на бюджета, гласувана перо по перо в Народното събрание и това може да доведе до бъдещо намаляване на парите за дадени дейности.

Председателят на Сдружението на общтопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви, че не са съгласни да може да се прехврълят средства по бюджета на Касата от едно перо в друго. Според него това ще ограничи възможностите за диагностика на лечението на вече диагностицирани заболявания и ще затрудни лечението както на хорнично болните, така и на новозаболелите.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БЛС: Достъпът до доболнични изследвания може да бъде ограничен от прехвърлято на 4.5 млн. лева към болниците

От Българския лекарски съюз предупреждават за ограничен достъп на пациенти до ехографски, ренгенови и лабораторни изследвания в доболничната помощ заради прехвърляне на 4 500 000 лева от това перо към болниците. От НЗОК обясниха, че решението е взето от..

обновено на 18.08.15 в 18:03

БЛС: Ограничават достъпа на пациентите до изследвания!

Създават се предпоставки пациенти да бъдат пренасочвани към болници за извършване на елементарни лабораторни изследвания и то на цена, която може да бъде петкратно по – висока, ако това се извърши в доболничната помощ. Ако това е далновидна политика,..

обновено на 19.08.15 в 11:08
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47