М. Владимиров: Растежът на китайската икономика е ключов двигател в световен мащаб

Сигурният растеж на китайската икономика е много важен в момента, защото няма много двигатели на световния растеж. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Събота 150“  Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

През изминалата седмица фондовите пазари и борси останаха в тревожно очакване за по-нататъшното си развитие. Тази седмица продължи спадът на китайската валута. Борсите в Източна Азия започнаха работната седмица със спад в основния си индекс. Последните седем дни премина и под знак на напрежение относно цените на петрола. Въпросът беше дали намалението, регистрирано за барел на световните пазари, ще даде отражение и върху крайния потребител.

За първи път толкова драстично се отразява спада в Китай. В момента, когато нещо се случи, веднага се пренесе и в останалия свят. Това се отрази както на борсовите цени, така и на реалната икономика – цените на горивата, на основните суровини, до валутите. Доларът намали  стойността си като китайския юан и рублата. Основните износители на суровини и петрол веднага го почувстваха. В случая пазарите бързо се възстановиха и китайското правителство бързо реагира. Очевидно му повярваха, но въпросът е ще има ли момент, в който пазарите няма да повярват на правителството и то няма да може да задържи стойността на юана, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Показателите, които идват до западните медии са контролирани от китайското правителството. Правителството постави ръст на икономиката от 7% за 2015 година и всяко тримесечие статистическите данни "заковават“ на 7%. Реално обаче, ако погледнем други показатели на икономическата активност като износ, консумация на електричество, се вижда голям спад. За инвеститорите е много объркваща ситуацията, което води до прозорци за влияние на спекулантите, които в тези моменти печелят най-много, обясни Мартин Владимиров.

Според него сигурният растеж на китайската икономика е много важен в момента, защото няма много двигатели на световния растеж:

Като изключим САЩ, развиващата се икономика в момента е в стагнация както Бразилия, така и Турция и Русия, а Европа не може да се измъкне от дълговото време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47