ГЕРБ и работодателите потвърдиха, че отпадат преференциалните цени за изкупуване на енергия от оборска тор

| обновено на 16.09.15 в 18:02
Снимка: Ивайло Михайлов

Работодателските организации и парламентарната група на ГЕРБ са потвърдили позициите за отпадне преференциалните цени за изкупуване на енергия от оборска тор, задължението да бъдат публикувани собствениците на всички централи, които получават преференциални цени. Това стана ясно след срещата на работодателите с представители на парламентарните групи в НС.
Потвърден е и ангажиментът за участие на работодателите в бордовете на енергетиката. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев каза:

Колкото по-големи реформи направим, колкото повече пари спестим, толкова по-голяма възможност ще дадем на регулатора да коригира цените. Ако не бъдат доказани наистина злоупотреби и не бъдат изключени централи, които мамят, особен финансов ефект няма да има.

От ГЕРБ казаха, че нямат решение по въпроса за оставката на енергийния регулатор Иван Иванов.

От РБ са поискали бъдещите представители на работодателите в държавната енергетика да подкрепят предложенията за намаляване на административните разходи, както и да упражнят контрол над договореността топлофикациите да монтират уреди, които да отчитат високоефективното производство преди 15 октомври т.г. Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви:

Аз се обърнах към работодателите да подкрепят две наши предложения за намаляване на разходите в държавната енергетика - 10-процентно намаление на административните разходи. А другото е Топлофикациите трябва да им се изкупува само високоефективно производство. Поискахме от тях да помогнат за обществен контрол дали това е реализирано.

А Алиосман Имамов посочи, че ДПС ще вземе решение след като се запознае с предложенията:

Чухме достатъчно аргументирани предложения за решаването на тежките проблеми. Парламентарната група на ДПС ще очаква конкретните законодателни промени, които ще обсъдим и ще вземем решение за подкрепа или неподкрепа на отделни елементи в тези законодателни предложения.

Утре се очакват разговори с Патриотичния фронт, с "БСП Лява България" и с АБВ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47