Радиоенциклопедия „Когато правилата вече не важат. Първата световна война и българската армия“: Епизод 4 „Тътен в морето, край на войната и завръщането на знамената“

БНР Новини
Приемането на торпедо от учебния крайцер "Надежда" на борда на подводник 18
Снимка: личен архив

„Тя променя изцяло мисленето и морала на човечеството“, „Тя е краят на така наречената Бел Епок“, „Тя е един „Кориолан“ на Бетовен“,„Тя е касапница“, „Тя е пролог“, „Тя е една гигантска месомелачка“. „Тя“ е Първата световна война – така определена от разказвачите на тази история.
Снимка
Четири епизода на „Радиоенциклопедия“ разкриват за различните лица на войната, която променя света за винаги. В тях се говори за боевете на българската армия по суша, въздух и вода. Описват се бойните униформи, военните отличия и обучението на българските войници и офицери. Надникваме и в полето на дипломацията и зависимостите, където „правилата вече не важат и рицарското отношение към противника е за винаги забравено“.
За България тази война е повече от сражения или доказване на мъжество и воински умения. Тя е опит за постигане на национален идеал, превърнал се в лична кауза. Неизбежна ситуация, в която примирението изглежда невъзможно. Обвързаността на войната с човешките съдби дава повод историческата конкретика в този цикъл често да е представена чрез детайлите на лични истории, запазени в архивите и спомените на потомци.
Снимка
В епизод четири: „Тътен в морето, край на войната и завръщането на знамената“  доц. Асен Кожухаров, капитан първи ранг от резерва и председател на дружеството на подводничарите в България Станко Станоков, капитан първи ранг от резерва на българските военноморски сили Васил Кръстев разказват за бойните подвизи на флота на Негово Величество по време на Първата световна война. И още: От къде идват имената на бойните кораби, как са изглеждали и защо са суеверни моряците?
Изследователят на войните д-р Александър Въчков обобщава причините за загубата на войната, и за пореден път през личните истории, съхранени в семейната му памет, илюстрира съдбата на българските пленници и спасените бойни знамена. А, проф. д-р на историческите науки Тодор Петров разказва за създаването на едно специално военно отличие след края на войната.  

Снимките са предоставени на БНР от личния архив на Александър Въчков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!