Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 16.30 до 17.00 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Василена Мирчева, Бойко Ламбовски, Зорница Гъркова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Фолклорните области на България: Епизод 1 – Добруджа

В поредицата "Фолклорните области на България", съставена от четири епизода, се впускаме в изследване и опознаване на фолклора на едни от най-ярките етнографски области у нас. Техните народни песни, музикални инструменти, танци и костюми. Белези,..

публикувано на 09.04.24 в 11:28

Метеор през хартията – Епизод 3: Георги Рупчев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 3 – Георги Рупчев Авторът на определението за поезията като "инстинкт за неприспособимост"..

публикувано на 06.03.24 в 08:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

Метеор през хартията – Епизод 1: Петя Дубарова

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 1 – Петя Дубарова За напусналата този свят само на седемнайсет години през 1979..

публикувано на 21.02.24 в 14:50

Дяволът в европейската култура: епизод 3 – Срещата с дявола

"Само молитви и пост в пустинята могат да изкоренят духа на злото от човешкото сърце", пише Маргарет Дженингс за ранните християнски отшелници. За съжаление, добавя тя, по стара библейска, старозаветна традиция злите духове обичат да се скитат именно в..

публикувано на 08.12.23 в 16:30
„Луцифер“, гравюра от Гюстав Доре

Дяволът в европейската култура: 2 епизод – За природата на дявола

"Природата на демоните е такава, че сетивата на въздушното им тяло лесно надминават тези на земните тела, а по бързина – поради по-голямата подвижност на това въздушно тяло – несравнимо много превъзхождат не само хората и зверовете, но и полета на..

публикувано на 25.11.23 в 17:10
Св. мъченик Петър, прогонващ дявола, маскиран като Мадоната с младенеца, от Антонио Виварини, 1450 г

Дяволът в европейската култура: 1 епизод – Външният облик на дявола

"Дяволът в европейската култура" е цикъл за образа на дявола в представите и културата. Първият епизод разказва за външните му проявления – образ, глас, пол – в западната и източната традиция – във Византия, в литературата и средновековните текстове,..

публикувано на 17.11.23 в 09:27
Валидирана пощенска марка по повод 80-годишнина. Автор Сергей Петросенко.

Спасители и спасени

Четвъртият епизод от поредицата "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" е посветена на най-красивата част от тъжната история на Втората световна война. Историята е красива, защото разказва как българите са помагали на своите приятели,..

публикувано на 28.06.23 в 09:25
Семейство Лиячи-Бенбасат от София със задължителните жълти звезди върху дрехите си, 1943

Втората световна война и Холокоста

На 10 март 2023 година отбелязахме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почетохме паметта на невинно унищожените 11343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. За да можем да разберем случилото се преди толкова много..

публикувано на 27.06.23 в 18:25
Еврейския квартал в София, автор Нахум Гилбоа-Перец

С България в сърцето

Започнах този епизод от радиоенциклопедията "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" с думите на о.з. полковник Йосиф Илел, военен историк и през 2001 година, когато говорих с него, директор на Еврейския исторически музей. Разговорът с..

публикувано на 27.06.23 в 08:14