Холандия е първият финалист на Евроволей 2015

Отборът на Холандия се класира за финала на европейското първенство след победа над Турция с 3:0 гейма
Снимка: cev.lu

Домакинът Холандия достигна до финала на домашното европейско първенство по волейбол за жени, след като в първия полуфинал в зала "Ахой" в Ротердам победи състава на Турция с 3:0 гейма (25:21, 25:18, 28:26). Така след 1995 година холандките отново са на финал, отново в първенство, на което са организатор. Във втория полуфинал от 19 и 30 съперници ще са отборите на Русия и Сърбия.

В първия гейм мачът вървеше равностойно до второто техническо прекъсване, след което домакините успяха да натрупат преднина от 3-4 точки, което се оказа и решаващо за успеха в тази част с 25:21.

Във втората холандките играха значително по-добре от своите съпернички, подпомагани и от хилядите по трибуните в залата, поведоха още в самото начало с 8:4, а след това преднината им нарасна до 16:10. С отлична игра в защита и в нападение Холандия стигна до успеха и в този гейм с 25:18.

В последната част домакините явно решиха, че са приключили двубоя и бяха на път да загубят инициативата. Момичетата на Джовани Гуидети дръпнаха с 2-3 точки, но туркините се хвърлиха в щурм и първо изравниха, а след това и поведоха. Турция дори имаше 2 възможности за геймбол при 24:23 и 25:24, но не успя да ги материализира. Домакините изравниха и при третата си възможност приключиха мача след 28:26.


Най-резултатна за победителките беше Лонеке Слоетьес с 24 точки, 16 добави Ане Буйс. За туркините с най-много точки приключи капитанът на тима Гьозде Кърдар - 15.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!