Парламентът отхвърли предложението на БСП за поетапно премахване на санкциите срещу Русия

Темата предизвика бурни дебати в НС

| обновено на 07.10.15 в 16:43
Снимка: БГНЕС
Парламентът отхвърли  предложението на парламентарната група на "БСП лява България" за поетапно премахване на санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Идеята бе да се изготви решение на Народното събрание за цялостно преразглеждане на политиката спрямо Руската федерация.

52-ма народни представители гласуваха "за" , 47 "против", въздържаха се 31.

При гласуването парламентарната група на ГЕРБ бе разделена - 36 депутати гасуваха "за", 23 -ма "против". От ДПС гласуваха "против", реформаторите също бяха разделени - 7 "против" и трима "въздържал се". От  Патриотичния фронт гласуваха "за", депутатите от "Атака", АБВ  и БСП също бяха "за" премахване на санкциите. 

Предложението на БСП е страната ни да се обяви срещу разширяване на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия. Предлага се Министерският съвет да изготви и план за поетапна отмяна на санкциите, който да бъде представен на Съвета по външните работи на ЕС. Отправя се и призив за незабавна отмяна на забраната за пътуване в Евросъюза на депутати от руската Дума, с цел утвърждаване на междупарламентарния диалог. Идеите на социалистите породиха сериозен дебат в парламента.

Лидерът на левицата Михаил Миков изтъкна, че въпросът днес е по-актуален, тъй като и водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на диалога между страните и като вредни за възможното включване на Русия за решаване на проблемите в Сирия:

При така създадената обстановка проектът за решение е още по-актуален. Той трябва да ангажира нашето правителство с ясна позиция. Отсъства днес нашето правителство. Цял ден готви се, подстригва се, бръсне се, че ще има важни гости от чужбина.


Социалистите са на мнение, че санкциите срещу Русия са с тежки последици за страната ни - намаляване на руските туристи в България с 40 на сто и 100 млн. евро преки щети за българската икономика.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се включи в дебата и припомни, че националистите първи са предложили отмяна на санкциите срещу Федерацията и припомни решението на служебното правителство с премиер Пламен Орешарски:

30-и юли 2014 година Орешарски, вашият министър-председател подкрепя санкциите срещу Русия. Михаил Миков, вие, като председател на Народното събрание не допуснахте тук посещението на Сергей Наришкин. Защо ми лицемерствате сега? Защо отхвърлихте нашето предложение, внесено на 17 март 2014 година? Защо дори не го допуснахте до комисия? На 27.10.2014 година заедно с ГЕРБ и ДПС отхвърлихте това, което предлагаме.

Независимият депутат Велизар Енчев призова опозицията към единомислие:

Политиката на партия ГЕРБ към Русия за голямо съжаление се формира не от премиера Бойко Борисов, не от политическото ръководство на партия ГЕРБ. Русофобската политика на това правителство се формира от министъра на отбраната, господин Ненчев или от водачите на РБ, господин Радан Кънев.

 
Според Мартин Димитров дебатът се е плъзнал по повърхността и се избягва най-важният въпрос, а именно защо има санкции срещу Русия:

В 21-ви век бяха прекроени насилствено границите на Украйна. Имаше руска агресия в Крим. Ако сега България се обяви срещу санкциите на ЕС, ще изпълним ролята на троянски кон. ЕС отдавна гласят България за тази роля и отдавна виждам, че има хора, има партии, които се опитват да изпълняват тази роля.

Председателят на външната комисия и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова коментира, че България винаги е имала умерена позиция спрямо санкциите по време на дискусиите по налагане на ограничителните мерки:

След като се види какво ще се случи спрямо изпълнението на минските договорености, естествено, че ЕС и Европейският съвет ще преразгледа санкциите срещу Руската федерация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47