Христо Иванов: Беше ясно, че поправката за квотите във ВСС няма да мине

Моята оставка се случи, когато стана ясно, че политическите възможности да провеждаме антикорупционен курс и в съдебната система, и по принцип, са недостатъчни

| обновено на 10.12.15 в 11:09
Снимка: БГНЕС

Моята оставка се случи в момента, в който стана ясно, че политическите възможности за това ние да провеждаме антикорупционен курс и в съдебната система, и по принцип, са недостатъчни. Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" подалият оставка правосъден министър Христо Иванов.

Още преди да бъде гласувана в пленарната зала, е било ясно, че поправката за квотите във Висшия съдебен съвет няма да мине, заяви още Иванов:

Преговорите, които се водеха, и тази част от тях, които аз видях, усилията от страна на например Радан Кънев показаха достатъчно ясно, че е било взето политическо решение и то е в полза на този резултат, който видяхме. Той не е резултат от невъзможност да се гласува иначе.

Според правосъдния министър в оставка централната тема на съдебната реформа е ще има ли в България институции, които да се борят с корупцията по високите етажи на властта:

Скандалът със записите и твърдението на г-жа Ченалова за мен беше огромен тест за всички нас в държавата, защото именно в такива случаи се вижда има ли воля за борба с корупцията. За мен отговорът на този тест, заедно с гласуването вчера, се превърна в абсолютно ясна мотивация да взема своето решение.

Христо Иванов подчерта, че главният прокурор у нас, по принцип, има абсолютно безконтролна власт и когато тази власт не е обвързана с отчетност, много лесно може да се превърне в политически и властови ресурс:

За мене е ясно, че влиянието, което има главният прокурор в процеса на взимане на решение в парламента, е огромно. Дали това е заради конкретни зависимости, или просто страх, защото то е видимо как страшно много хора в парламента изпитват страх да влязат в тази дискусия за правомощията на главния прокурор и за това дали тази безконтролност е оправдана и търпима в едно демократично устройство.

Министърът на правосъдието в оставка подчерта, че много хора, участват в тази игра:

Аз не мисля, че може да се говори за един център и за един човек, който отговаря за всички, защото някой трябва да се съгласи да изпълнява решенията на този център. Много лесно можем да кажем – Пеевски и неговата преса, но там, нали разбирате, че има едни хора, които седят и ги пишат тези неща и ги вземат. Страшно много хора играят тази игра и се съгласяват, затварят си очите за нея, след това удобно е наречена с едни имена на някакви центрове.

Цялото интервю на Силвия Великова с Христо Иванов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Реформаторите с обща позиция за оставката на Христо Иванов – следващата седмица

Обща позиция на Реформаторския блок за оставката на правосъдния министър се очаква в началото на следващата седмица. Тогава ще бъде решено какво ще бъде поведението на парламентарната група, съобщиха за "Хоризонт" депутати от Блока. След..

обновено на 10.12.15 в 12:23

Весислава Иванова: Разделянето на ВСС е постижение, но не е достатъчно за истинска съдебна реформа

Бих посъветвала всеки български гражданин при възможност да отиде и да види как в парламента се гласуват законите. Това, което видях, меко казано, разкрива, че там някак не надделяват аргументите.  Това каза за предаването "Преди всички" на програма..

публикувано на 10.12.15 в 09:24
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47