Лозан Панов: Гласуваните промени в Конституцията са продукт, удобен за Брюксел

| обновено на 10.12.15 в 13:58
Снимка: БГНЕС

Като продукт, удобен за Брюксел, определи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов гласуваните вчера промени в Конституцията. Той изрази съжаление, че правосъдният министър е бил оставен самотен да отстоява идеите си за съдебна реформа и нито един представител на кабинета не е бил в пленарната зала, за да го подкрепи. Панов беше единственият висш представител на съдебната власт, който дойде на редовното заседание на Висшия съдебен съвет да коментира темата.
 

Лозан Панов нарече още оставката на Христо Иванов предизвестена. Предизвестена още от лятото, когато политическите сили се поздравиха с историческия конституционен компромис. Този компромис, според съдия номер едно, още тогава е представлявал най-окастрения вариант на идеите за съдебна реформа. Вчера обаче депутатите са го минимализирали още повече. Гласуването на конституционните промени Лозан Панов нарече още етюд, в който всички са имали определена роля. Сигналът, който народните представители са изпратили на българските граждани, е бил, че няма политическа воля за реално разделяне на ВСС. Той попита, защо беше необходимо да се пита Венецианската комисия, след като парламентът не се съобрази с нея.

Влизайки в задочен диалог с премиера, Лозан Панов иронично предложи за случилото се вчера в Народното събрание, разследваните съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева да бъдат избрани за генерални адвокати в Люксембург. В един от първите си коментари по скандала "Яневагейт" премиерът Борисов, който, по думите на Владимира Янева, е наредил на главния прокурор Сотир Цацаров да я опраска заради аферата "Червей", каза, че двете така хубаво си говорили на записите, че ставали за престижен юридически пост на запад, а пък и така щели и да се успокоят.

Според пресцентъра на Сотир Цацаров, главният прокурор е във Варна по прокурорски работи. Утре ще бъде в Девня, където се очаква да коментира конституционните промени и провокираната от тях оставка на правосъдния министър. 

На редовното заседание на ВСС днес не дойде и председателят на ВАС Георги Колев, не е ясно защо. 

Членове на съдебния кадрови орган, вече с видимо удоволствие, наричат Христо Иванов бивш правосъден министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47