Иванка Иванова: Не е изключено да се стигне до решение на КС за конституционните промени

Иванка Иванова
Снимка: БГНЕС

Тази седмица промените в Конституцията предстои да бъдат обсъдени на трето четене в Народното събрание. Според Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на "Отворено общество", е много трудно да се направи прогноза какъв ще е крайният резултат:

Трудно е да се направи прогноза. Беше изненадващо още решението на временната комисия да размени квотите на парламентарната колегия в двете отделни колегии на ВСС и след това решението на второ четене също беше доста изненадващо. Аз се боя, че дори и да мине успешно на трето четене, след това ще предстои решение на Конституционния съд.

Според Иванка Иванова три месеца не са невъзможен срок за задвижването на проекта на Закон за съдебната власт, но въпросът е дали следващият правосъден министър ще иска да поддържа този вариант на законопроекта:

Аз бих очаквала провлачване на гласуването на трето четене и след това евентуално решение на КС, но не мисля, че забавянето на промените в Закона за съдебната власт, които организационно да уредят отделните процедури, би било използвано като пречка за прилагане на новосъздадения модел. Просто защото ще станат уязвими всички кадрови решения, които ще вземе Висшият съдебен съвет.

Иванова смята, че активността на съдиите и техният протест могат да коригират системата.

Най-зловещата опорна точка, която беше хвърлена в политическото пространство и която беше използвана, за да се прехвърли тази една бройка от прокурорската колегия в съдийската, е, че прокурорската независимост и съдийската независимост са еднакво ценни. Това не е вярно, то не е правилно като постановка. Аз ви уверявам, че ако тази бройка беше останала в прокурорската колегия, нямаше да има хора, които да протестират на улицата, коментира Иванка Иванова.

Според нея показателно ще бъде как Висшият съдебен съвет ще се отнесе към избора на председател на Софийския апелативен съд. Кандидат за поста е съдия Нели Куцкова. Тя е една от съдиите, които застанаха с тоги пред Съдебната палата, за да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

Цялото интервю с Иванка Иванова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47