Енрике Мота: Авторското право е въпрос за бъдещето на книгата

БНР Новини
Енрике Мота на откриването на Софийския международен панаир на книгата
Снимка: Булфото

Най-големият книжен форум в България – Софийският международен панаир на книгата представи тази година над 200 изложители от страната и чужбина. 43-тото издание на този авторитетен културен форум, организиран традиционно от Асоциация „Българска книга“, отново се превърна в празнична среща между читателите и книгите. Но в основата на всеки Панаир на книгата са разнообразните възможности за общуване на публиката с авторите, издателите, преводачите и художниците-илюстратори. В рамките на почти една седмица бяха съсредоточени повече от 80 събития – премиери, срещи, представяния, раздаване на автографи, разговори със специалните гости – известни в цяла Европа писатели от Испания и Португалия. Защото фокусът на Третото издание на Софийският международен литературен фестивал – паралелно събитие на Панаира, беше Иберийската литература.
За откриването на Софийският международен панаир на книгата в България пристигна вицепрезидента на Европейската федерация на издателите и книжарите – Енрике Мота.
Вицепрезидентът бе тук по покана на Асоциация „Българска книга“, за да подкрепи българските издатели, писатели и преводачи при отстояването на техните авторски права, в усилията им за намаляване ДДС върху книгите и в търсенето на по-широки възможности за обмен и взаимодействие между различните европейски литератури. Но самият Енрике Мота е и португалски издател, който в дълбочина познава процесите, отношенията и проблемите в книгоиздаването.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!