Село Згурово - с нов път, но със слаба телефонна връзка

Снимка: БГНЕС

Село Згурово се намира между две височини – Равня и Милорниче, които го защитават от студените северни ветрове.

Историята на селото съществува много отдавна още от първото хилядолетие. Тук не е имало други селища освен днешното село Згурово. От римско време тук са живеели римляните и след тях след 1300 година идват турците и се заселват на същото място. И така селото от тогава не се обезлюдява. Името на селото произлиза от „згурия“ - жарта, която все още не е изгаснала, разказва Йордан Мазарачевски – един от стоте жители на село Згурово.

Преживяването в Згурово е в познатата днешна ситуация – кой каквото изкара и подготви като зимнина. Останалото зависи от големината на пенсията, защото млади тук няма.

Има и положителни неща, твърди Рени Велинова – библиотекар към читалище "Иван Вазов":

Пътищата ни бяха изключително лоши, но от тази година имаме нови пътища, благодарение на европейски проект. Нямам воден режим, но канализацията е остаряла и предполагам, че ще трябват да се вземат мерки.

В момента се изгражда храм "Св. Димитър" към селото:

Вече сигурно 7-8 години я строят. В най-скоро време мисля, че ще го открият тази или другата година.

Но ако пътят към областния град Кюстендил е добър, читалището работи, а църквата се строи, то не е така положението с телефонните услуги и връзки. Връзката с Интернет и сигналите на телефоните са слаби.

Повече за селото и разкази на неговите жители чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47