ДПС е сред най-интересните теми в политическите прогнози за 2016 година

Правителството може да изкара пълния си мандат, независимо от това дали ДСБ са в него или не. БСП не беше успешна опозиция през последната година, но Радан Кънев и хората около него биха могли да бъдат. Това мнение изрази в предаването "12+3" политологът Петър Щурм Константинов.
 

БСП е в криза на идентичност. Има две възможности – партията да успее да се предефинира в съвременния свят или да продължи да се цепи на различни крила и идейни проекти, заяви Константинов, според когото засега Михаил Миков е лидер, който по никакъв начин не успя да промени статуквото в партията. По думите му, хипотезата е или смяна на лидера, или създаване на нови идейни проекти, но смяната на лидера не е единствена предпоставка за промяна в левицата.

Петър Константинов каза още, че в ДПС има две външни влияния от чужди страни – на Русия и на Турция, които се борят през последните години, а откакто е започнал конфликтът Русия – Турция партията е трябвало да избере в коя посока клони.

Според политолога президентските избори се очертават като една от най-интересните теми в българския политически живот. Стои въпросът как ще се подредят политическите играчи за тези избори. Големият въпрос е дали Росен Плевнелиев би изкарал втори мандат, ако има тази възможност.

Иво Инджов от Института за модерна политика очерта два основни политически въпроса за предстоящата 2016 година: Ще има ли нова партия около отстранения лидер на ДПС Лютви Местан и ще създаде ли Радан Кънев нова формация вдясно?

Сега по-интересно е какво ще стане с ДПС и ДСБ, посочи Инджов, според когото ДСБ тепърва ще трябва да се доказва като опозиционна партия и има интерес да изостри опозиционния си профил, а евентуална нова дясна политическа формация би разширила електоралното им влияние.

Според Инджов нова ДПС формация няма да бъде реална конкуренция на сегашното ДПС, а при последните събития около партията Ахмед Доган е изиграл ролята на лошото ченге, а Лютви Местан – на доброто.

БСП е изправена пред голямо предизвикателство да намери своя истински програмен път и да излезе от политическата летаргия. На този етап лидерът не бива да се сменя и с него партията трябва да мине през още битки, изтъкна в анализа си Иво Инджов и допълни, че БСП трябва да спре да говори само за левия завой, а да предприеме реални опозиционни действия. Процесът на разделяне в БСП приключва, отбеляза още анализаторът.

Според Инджов през настоящата година е важно да се види дали стабилността в икономически и в политически план ще се окаже дълготрайна, или е нещо само на повърхността, под което дремят много центробежни тенденции. По думите му, политическата стабилност е привидна, а България е задлъжняла икономически.

Експертът по национална сигурност Симеон Иванов подчерта, че най-голямата грешка, която допускаме, е да считаме ДПС за чисто политическа партия. По думите му, турските служби винаги са се стремили да влязат в България и са успели:

Влиянието на турските служби е на сериозно ниво. Контактите явно са останали, щом дипломати на такова ниво се застъпват за един български политик, това означава, че той има много сериозни връзки с турското разузнаване. Не е тайна, че турското разузнаване провежда политика за възстановяване на Османската империя в нейния пазарен вариант.

Трите мнения чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47