Трудна, но важна победа за България на старта на олимпийската квалификация в Берлин

Тодор Скримов срещу двойна финландска блокада
Снимка: cev.lu

Волейболните ни национали започнаха с чиста победа участието си на европейската олимпийска квалификация в Берлин, след като в мач в зала "Макс Шмелинг Хале" успяха да надделеят над състава на Финландия с 3:1 гейма (29:27, 25:15, 23:25, 25:22). Двубоят продължи близо 2 часа, като националите ни успяха да превъзмогнат проблемите с контузени и болни състезатели и да спечелят 3 точки в своята втора група на надпреварата. Пред близо 1 500 зрители, от които около 100 от България, волейболистите ни се поизмъчиха в първия и третия гейм, но показаха повече воля и техника от съперника си и заслужено победиха.

Заради различните проблеми Пламен Константинов заложи в този мач на Тодор Скримов и Мирослав Градинаров като посрещачи, на Виктор Йосифов и Николай Николов като центрове, Георги Братоев – разпределител, капитана Владимир Николов като диагонал и на либерото Теодор Салпаров. В средата на първата част в игра се появи Мартин Божилов, а болният Николай Пенчев беше записан като либеро. В края на гейма първите си минути на тази квалификация записа и Владислав Иванов. Двубоят не започна добре за нашите и финландците дръпнаха с 2-3 точки още в самото начало и запазиха преднината си до първото техническо прекъсване – 8:5. Играта продължи в същия ритъм и разликата се запази и при второто техническо, като едва след това волейболистите ни успяха да изравнят при 16-та точка, което принуди наставникът на Финландия Самелвуо да вземе първата си почивка. Разликата се запази до 23:23, а българите сгрешиха 3 последователни начални удара. При 24:23 за Финландия и Пламен Константинов използва правото си на почивка преди сервиса на Ойянсиву. Това даде резултат и нападателят изпрати топката в средата на мрежата. При 24:24 и възможност за нас да реализираме брейкточка за втори път в гейма беше отсъдена носена топка на разпределителя ни Георги Братоев. Последва нова почивка за Константинов, а нашите отразиха и втория сетбол на противника с добра атака на Ники Николов през центъра. България поведе едва при 26:25 след първата блокада в гейма изобщо, дело на Ники Николов и Миро Градинаров. Финландците отговориха с атака по блока на Ойянсиву и блокада срещу Градинаров, за да стигнат до 3-ия си геймбол. Опитният Владо Николов обаче отново изравни – 27:27. Ас на Ники Николов и втори геймбол за нашите. Всичко в този гейм приключи след блок на Градинаров и 29:27 след близо 35 минути игра.

Вторият гейм също започна точка за точка, като българите успяха да дръпнат едва при първото техническо прекъсване – 8:6 след контра и блокада на Владо Николов. Разликата нарасна до 10:6 след още една българска блокада и грешка на финландците. Отново Мартин Божилов се появи в игра на мястото на Скримов, а Владо Николов бе неуловим за блокадата на скандинавците. Ас на Миро Градинаров и блокада на Виктор Йосифов и 16:10 за България при второто техническо. Последва още една точка за нашите и нова смяна – Владислав Иванов на мястото на Мирослав Градинаров. 2 поредни точки за съперника ни обаче принудиха щаба ни да вземе първата си почивка в тази част при 18:14. Веднага след това Скримов отигра, а блокадата ни спря финландците за 20:14. Силната игра на нашите продължи и при 22:15 Самелвуо взе второто си прекъсване. След него последва ас на Скримов, грешка на финландците в атака и нова блокада на българите за крайното 25:15.

Всички се надавяме Владо Николов и компания да сочат пътя към Рио де Жанейро

И третият гейм започна точка за точка до 5:5, след което националите ни измъкнаха трудна топка в защита и реализизаха, а след това направиха и блокада за 7:5. Последваха 3 точки за финландците, които дойдоха след грешки на реферите Милан Райкович от Сърбия и Ердал Акънчъ от Турция – 8:7. Последва лошо посрещане на Салпаров и неуспешна атака на Скримов и Финландия дръпна с 2 точки при 10:8. И пак познатата смяна – Мартин Божилов на позицията на Скримов. Скандинавците се окопитиха, заздравиха посрещането и имаха 3 точки повече при второто техническо – 16:13. Атака в аут на Тодор Скримов и блокада срещу Владо Николов и нещата взеха застрашителна посока – 18:13. Пламен Константинов реагира със смяна – Николай Учиков на мястото на капитана Николов. Две бързи атаки на Скримов обаче отново ни дадоха надежда, че можем да приключим мача с 3:0. Тошко продължи с мощните си атаки по диагонала, а след грешка на Ойянсиву изравнихме при 19:19. Ас на Тодор Скримов и България поведе с 21:20. Финладците изравниха, а българите отиграха и отново имаха точка преднина. Ники Никилов сгреши при началния удар, а след това Градинаров не игра добре на посрещане и противниците ни поведоха с 23:22, а след атака в аут на Учиков стигнаха и до геймбол – 24:22. Първият беше отразен след атака през центъра на Виктор Йосифов, като малко остана да отразим и втория, но Учиков беше спрян от финландската блокада – 25:23 и гейм за Суоми.

Българските волейболисти реагираха като ужилени и набързо поведоха с 4:0 в четвъртия гейм. Последваха няколко грешки и от двете страни на мрежата, но все пак „Лъвовете“ имаха 3 точки аванс при първото техническо прекъсване – 8:5. След почивката, която получи в края на третата част, на полето отново се завърна Владо Николов и това даде отражение на атаката ни. Ас на Сепанен в зоната на Скримов и разликата стана само точка. Нашите продължиха да залагат на силет начален удар, което доведе и до доста грешки. Блокада срещу Градинаров и резултатът беше изравнен – 10:10, а след това момчетата на Туомас Самелвуо поведоха за пръв път в гейма. Ники Николов изненада капитана на Финландия Силтала и направи ас, с който отново поведохме с точка, а след успешна контра на Владо Николов и с две. Нова успешна контраигра и 16:13 за България при второто техническо. Имахме нова възможност да поведем с още една точка, но Скримов изпрати 2 поредни атаки в аут. Проблемите на нашите при началния удар на Лехтонен продължиха и при изравняването на резултата Пламен Константинов реагира с почивка. Атака на Владо Николов по правата донесе първа точка за нашите след техническото, а след това на 4 пъти успяхме да отразим атаката на противника, който обаче в крайна сметка реализира точка. Скримов отново се разигра и с два блокаута направи разлика от 2 точки – 19:17, а след това реализира и за 20:18. Отличен Владимир Николов на сервис, последван от бърза контра през центъра на Виктор Йосифов и 23:20. Блокада на Миро Градинаров донесе успокоението и нашите стигнаха до 4 мачбола при 24:20. Финландците отразиха първите 2, но след това Силтала прати топката в мрежата за крайното 25:22 и победа за България с 3:1.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!