Манолова иска закриване в спешен порядък на възпитателните училища и педагогическите интернати

Снимка: БГНЕС
Националният омбудсман Мая Манолова настоя да бъдат закрити в спешен порядък възпитателните училища и социални педагогически интернати у нас. Техният брой в страната е общо шест, като по данни на Министерството на образованието към началото на декември миналата година общо 215 непълнолетни живеят в тях. 

В интернатите със съдебно решение се настаняват непълнолетни лица, които са в конфликт със закона, съгласно указ от 1958 година. Децата са подложени на психическо и физическо насилие и живеят в морално остаряла база, посочи Мая Манолова:

Зад решетки вкарват деца, затова че осъществяват просия, джебчийство, бягства от дома  и  от специализирани институции, принудителна проституция. Ние срещнахме момченце, настанено в интернат, изтеглило билет от лотарията, който печели сто хиляди лева. Един от възпитателите на практика го е присвоил. В два от интернатите установихме, че има бременни момичета. Държавата е длъжник на децата, които са в интернати, защото на практика ги е лишило от детство, вкарвайки детството им в решетки.

Министерството на правосъдието трябва в кратки срокове да е готово с изготвянето на новия Закон за детското правосъдие, който в момента се пише, настоява още националният омбудсман Мая Манолова. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Националният омбудсман ще огласи резултатите от проверка на домове за деца без родители

Националният омбудсман Мая Манолова представя днес доклад за извършените проверки и оценката на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища. Данните разкриват при какви условия живеят и се обучават настанените..

обновено на 08.01.16 в 11:45
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47