Една година условно за бившия председател на СГС

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд осъди бившия председател на този съд Владимира Янева на една година условно с три години изпитателен срок по делото "Червей". По същото дело беше глобен с 3 хиляди лева бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Двамата не присъстваха в съдебната зала и не чуха лично съдебното решение. 

Янева и Костадинов бяха подсъдими за неправомерно използване на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър, в който се намират криминални регистрации, които, както стана ясно по време на делото, са били интересни за бизнесмени, когато наемат хора, и за банкери, когато дават кредити. 
Прокуратурата не е доволна от решението на съда и ще иска по-тежки наказания. 
Прокурорът Димитър Петров посочи:
Размерът на наказанието не ни удовлетворява. Категорично. За оправдателната присъда по отношение на Костадинов със сигурност ще има протест срещу присъдата. Не сме доволни от този краен съдебен акт. По отношение на подсъдимата Янева също не мога да приема, че присъдата може да бъде постановена върху това, че тя е извършвала деяние с оглед, че не е спазила сроковете за СРС. Всички останали неща, които са посочени в обвинителния акт, за тях също трябва да се понесе съответната отговорност. 
Адвокатът на Тодор Костадинов - Людмил Рангелов добави: 
Изобщо не беше необходимо да бъде форматирано по този начин и да бъде експонирано с такава висока яркост и интензивност. Някои политически фигури, участници в политическия живот, и от медиите не оцениха медиите достатъчно, че това дело не е толкова... По това дело имаше и продължава да има сформиран специален екип, който работи само по него. Това означава, че прокуратурата придава голяма важност на това дело. 
Присъдата на Владимира Янева е важна от гледна точка на посланието, което излъчи с произнасянето й съдия Иван Коев - очакването за онова, което законът нарича "генерална превенция" или да се успокоят страстите около т.нар. СРС. 
Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47