Как ще отговори ВСС на политиците

Снимка: БГНЕС
Очаква се отговорът на Висшия съдебен съвет на призивите да се саморазпусне. Съдебният кадрови орган се събира днес по обед, по неофициална информация, за да подготви контрадекларация след вчерашните изявления от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок, че свалят доверието си от Съвета.

Реакциите на част от съдебните кадровици и от двете официални лобита – около главния прокурор и около председателя на Върховния касационен съд, показват, че колективна оставка е малко вероятна. С различни мотиви.

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодорв, например, смята, че не е редно седмици след промени в Конституцията да се говори за саморазпускане на Съвета, както и че както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Калин Калпакчиев, който представлява т.нар. "реформаторско малцинство", е против колективна оставка, защото вижда в политическите призиви опит да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад, който чакаме, върху една-единствена институция.

Други членове на Съвета виждат в тази внезапна атака опит, чрез разпускане на органа, да се затвори окончателно темата около т.нар. афера "Яневагейт" по отношение на която в черновата на доклада се казва, че изтеклите разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова показват сериозни системни проблеми, предизвикват съмнения за независимостта на съдебната власт и затова се очаква да бъдат прозрачно и непредубедено разследвани.

Ако днес съдебните кадровици официализират неофициалната си твърдост да не подават оставки, народните представители имат само един ход и то по отношение на парламентарната квота – да предизвикат дисциплинарни производства срещу членовете на ВСС от тази квота, което обаче е неприлагана никога досега законодателна възможност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Емил Радев: Няма връзка между доклада на ЕК и исканата оставка на ВСС

Докладът на ЕК не е силно критичен. С позитиви са приети промените в Конституцията, с които на практика се разделя ВСС, продължаването и поставянето във фокуса на правителството на стратегията за борбата с корупцията и стратегията за изпълнение на..

публикувано на 27.01.16 в 08:13

Р. Йончев: Равносилно би било да се събере ВСС и да поиска оставката на правителството

Основните теми на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО във Вашингтон тази година са: борбата с тероризма, кризата с бежанците и възможността светът да се справи със ситуацията. В тази дискусия е много важно и повишаването на..

публикувано на 27.01.16 в 08:38

ЕК представя днес десетия доклад за напредъка на България

Европейската комисия ще представи по обед оценката си за свършеното от българските власти срещу корупцията и организираната престъпност през последната една година у нас. Девет поредни години след влизането в Европейския съюз България и Румъния са обект на..

публикувано на 27.01.16 в 07:28
Цветан Цветанов

ГЕРБ и РБ поискаха ВСС да се саморазпусне

"Призоваваме Висшият съдебен съвет да се саморазпусне". Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов , по време на изявление в сградата на Народното събрание заедно с представители на партиите от управляващото мнозинство. По..

публикувано на 26.01.16 в 19:05
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47